Amersfoortse daklozen lezen heel wat af

by Nico van Splunder
October 12, 2020at 3:14PM

stadsbron_3.png

Ongeveer één keer in de zes weken komt Els van de daklozenopvang in Amersfoort bij ons een flinke partij boeken gratis vanuit de opruiming meenemen. Ze hebben daar in de opvang een boekenkast staan en de mensen die er verblijven kunnen een boek eruit halen om te lezen en mogen het houden. 

In het begin toen we hiermee begonnen schoot wel eens door mijn hoofd "zal je zien dat we binnenkort onze eigen boeken weer hier in de winkel te koop aangeboden krijgen". 

Heel af en toe stapt er wel eens een dakloze de winkel in om ons hartelijk te bedanken, maar de boeken zelf hebben we nooit terug gezien. Laatst vroeg ik Els hoe dat toch zat want ik verbaasde me er wel over dat deze daklozen zoveel lezen. Ze vertelde me dat, omdat het daar vaak nogal druk is, mensen vooral een boek mee naar de slaapzaal nemen. "Lezen is voor veel daklozen een goede manier om zich af te sluiten en op zichzelf te kunnen zijn." Dat maakte veel indruk op me. Zo blijkt maar ‘in geouwehoer kun je niet wonen, maar in boeken wel’.

method

Nico van Splunder is in- en verkoper bij antiquariaat 't Ezelsoor, en deelt regelmatig zijn observaties met De Stadsbron.

Illustratie: Danibal

    no comments yet

(make yourself known using your full name)

comments

Steun de Stadsbron!

U steunt ons met een gift via IDeal al met een bedrag vanaf 2 euro per artikel.

Draag bij!