Agenda maart 2019

by Diana Wildschut
March 16, 2019at 8:09PM

In deze agenda geven we een overzicht van activiteiten in Amersfoort en omstreken die moeilijk te vinden zijn in de reguliere media. De agenda is een samenwerking tussen de werkgroep Skepsis Amersfoort en De Stadsbron. Er staan activiteiten in die het kritisch denken en begrip voor anderen bevorderen.
Mist u hier activiteiten of organiseert u zelf een activiteit waarvan u vindt dat die hier thuishoort? Meld de activiteit aan via agenda@destadsbron.nl.

Onzichtbare steden, naar een boek van Italo Calvino

Data: van 17 maart tot en met 5 mei
Met op 31 maart om 15:00 uur
een Blind Tour door Uncle Rons Blind Tour Tours
Lokatie: Galerie De ploegh, Coninckstraat 58

Filosofisch café

Het thema wordt nog bekend gemaakt op isvw.nl.

Datum: 17 maart
Tijd: van 15.00 uur tot 17.00 uur
Lokatie: Landgoed ISVW
toegang: € 25,-

Tegenlicht meetup: Dokteren met DNA

Welkom in de wereld van de nieuwe natuur. We kunnen nu met de nieuwe CRISPR-technologie letterlijk knippen en plakken in DNA. Er is een revolutionaire ontwikkeling gaande die grote gevolgen gaat hebben voor mens, plant en dier. De nieuwe biotechnologie is daar. Kom tijdens deze Tegenlicht meetup meer te weten over dit thema.

Datum: 20 maart
Tijd: 19:00 tot 22:00
Lokatie: Bibliotheek het Eemhuis

Experimental City (Chad Freidrichs, 2017)

FASadE toont op 21 maart in samenwerking met De Lieve Vrouw deze architectuurdocumentaire.

Datum: 21 maart
Tijd: zaal open 19.10 uur, start 19.30 uur
Locatie: Filmtheater De Lieve Vrouw
Toegang: €11,-

Zonen en dochters

Scholieren laten zich inspireren door Amersfoortse kunstenaars.

Data en tijden: Vrijdag 22 maart om 16:00 uur
Zaterdag 23 en zondag 24 maart tussen 12:00 en 17:00
Lokatie: De WAR, Geldersestraat 6

Crash course filosofie practicus

Wat is een filosofisch practicus? Hoe komt een filosofisch practicus met een cliënt tot de kern van de zaak? Als filosofisch practicus voer je 1-op-1 gesprekken volgens de door Harm van der Gaag ontwikkelde Socratische gespreksmethode. Maak kennis met deze methode en leer over verschillende aspecten die komen kijken bij een filosofische praktijk en filosofische dieptegesprekken. De gespreksmethode van filosofisch practici is zowel geschikt voor mensen die een eigen filosofische praktijk willen beginnen, als voor mensen die in hun bestaande professionele context 1-op-1 gesprekken voeren.
Deze Crash Course bevat 5 contacturen (zaterdagochtend en -middag) en circa 8 uur thuisstudie en voorbereiding.

Datum: 23 maart
Tijd: 10.00 - 17.00 uur
Lokatie: Landgoed ISVW
Toegang:  €275,- inclusief lunch, koffie en thee.
Voor overnachtingsmogelijkheden, neem contact op met info@isvw.nl of 033-4650700.
https://isvw.nl/activiteit/crash-course-filosofisch-practicus/

Narratieve identiteit

Wat maakt ons de persoon die we zijn? Deze vraag stellen filosofen al sinds de Oudheid. Volgens sommigen zijn we een onstoffelijke ziel, volgens anderen juist een lichaam of zelfs alleen maar ons brein. Sinds enige tijd is daar het idee van narratieve identiteit bij gekomen, het idee dat we het verhaal zijn dat we over onszelf vertellen. Maar hoe begin je aan het verhaal van je leven? Maak tijdens deze schrijfcursus, gedoceerd door Mieke Bouma, de opzet voor je eigen levensverhaal. Oefen storytelling en maak kennis met de filosofische, neurologische en psychologische inzichten die ten grondslag liggen aan het idee van narratieve identiteit. Vind je eigen stem tijdens het schrijven van je eigen verhaal!De cursus bestaat uit 12 contacturen en 6 uren zelfstudie. Eenieder die de ambitie heeft autobiografisch werk te publiceren, een levensverhaal te vertellen heeft of interesse heeft in de filosofie van narratieve identiteit is welkom.

Kick-off: 23 maart, 10:00 - 17:00 uur, Landgoed ISVW
Vanaf 27 maart: online cursus onder begeleiding van Mieke Bouma
Pitchdag: 1 juni, 10.00 - 17.00 uur, Landgoed ISVW

Toegang: €1200,- inclusief koffie/thee, 2 x lunch, afsluitend hapje en drankje, reader en toegang tot de online leeromgeving.
https://isvw.nl/activiteit/narratieve-identiteit/

Masterclass Foucault

Seks is eeuwenlang onderdrukt en dankzij de seksuele revolutie bevrijd. Sinds deze revolutie kunnen we openlijk over seks spreken en zonder schaamte toegeven aan onze seksuele verlangens. Maar klopt dit verhaal wel? Zijn we wel zo seksueel vrij als we denken?Thema’s uit het werk van Foucault spelen een belangrijke rol in hedendaagse publieke discussies over seksualiteit, discipline, vitaliteit, burgerschap, democratie en levensstijl. Foucaults analyses stellen ons in staat de thema’s van onze tijd kritisch-historisch te duiden. In deze masterclass bestuderen we het gehele standaardwerk van Foucault en lezen we alvast – en dat is bijzonder – flink wat passages uit de drukproeven van het nog niet in vertaling verschenen vierde deel. U doet kennis op over Foucaults werk, begrijpt de finesses van een aantal debatten in de filosofie, en verkrijgt nieuw inzicht in de relatie tussen waarheid, macht en het subject. U leert complexe gedachten over een tekst te articuleren en u kunt met kennis van zaken reflecteren op uw eigen positie. De masterclass wordt verzorgd door prof. Marli Huijer en prof. Henk Oosterling.Bent u bereid thuis veel te lezen, diepgravend samen op een tekst in te gaan en dus actief deel te nemen aan de groepsgesprekken tijdens de bijeenkomsten? Deze masterclass biedt u de gelegenheid om al doende greep te krijgen op het werk van Michel Foucault en de thema’s die hij bespreekt.

Data en tijden: 23 maart, 10:30 uur – 24 maart, 12:30 uur
Lokatie: Landgoed ISVW
Toegang: Vanaf €309,95
Voor meer informatie en overnachtingmogelijkheden: neem contact op met info@isvw.nl of 033-4650700. 
https://isvw.nl/activiteit/masterclass-foucault-weekend-2/

Gemeenteraadsvergadering

Openbare vergadering van de gemeenteraad van Amersfoort. Onderwerpen:

  • Regionale Energie Strategie - kaders en randvoorwaarden
  • Doordecentralisatie onderwijshuisvesting 
  • Intrekken van het raadsbesluit tot overdracht van bevoegdheden van de raad aan het college op basis van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht en de Wet ruimtelijke ordening
  • Vaststellen bestemmingsplan Willem Tomassen fietstunnel
  • Vaststellen beheersverordening Wagenwerkplaats e.o.
  • Verordening leges 2019-1
  • Rapport van feitelijke bevindingen inzake besteding bijdrage fractievergoedingen gemeente Amersfoort 2016, 2017 en 2018

Datum: 26 maart
Tijd: aanvang 19:15
Lokatie: Stadhuis Amersfoort

Interview met Adriaan van Dis

In het kader van de Boekenweek organiseert De Algemene Boekhandel in samenwerking met Bibliotheek Eemland een interview met schrijver Adriaan van Dis. Rasboekenvakker Ivan Borghstijn zal hem interviewen over zijn werk in relatie tot het boekenweekthema De moeder, de vrouw. Adriaan van Dis groeide op in Bergen, te midden van halfzussen en ouders met een Indische (oorlogs)geschiedenis. Hij schreef meerdere boeken over Indië en zijn achtergrond.
U bent van harte welkom!

Datum: donderdag 28 maart
Tijd: 20.00 uur
Locatie: Bergkerk, Dr. Abraham Kuyperlaan 2, Amersfoort
Toegang: €12,50
Reserveren: info@algemeneboekboekhandel of via de ticketservice van Bibliotheek Eemland

Zes Utrechtse levensverhalen vormen basis voor een nieuw Requiem

Documentairemaker Ellen Blom, ensemble INSOMNIO, een projectkoor met leden uit NEON, brengen bijzondere verhalen in tekst en muziek samen in een tournee langs buurthuizen in stad en provincie Utrecht.Het Utregs Requiem is een bijzonder muzikaal evenement. Het vertelt de levensverhalen van zes mensen uit de provincie Utrecht. Levens waarin miskenning en uitsluiting en soms geweld of misbruik een rol spelen. Levenservaringen waarvan je, zeker in een aantal gevallen, zou zeggen ‘hoe kom je daar bovenop’.
Utregs Requiem is een initiatief van Ellen Blom en is een productie van Stichting Albarica. Het requiem wordt uitgevoerd door vier musici uit ensemble INSOMNIO (Harp, cello, klarinet enviool) en een projectkoor met leden van Neon en 2 solisten. Composities van Monique Krüs, Reza Namavar, Willem Wander van Nieuwkerk, Renske Vrolijk. Libretto: Herman van Tongerloo. Met deze bijzondere productie hopen alle partners verschillende overtuigingen bij elkaar te brengen. Eerst begrijpen, dan begrepen worden. Er is een randprogramma met o.a. optredens van mensen van de Tussenvoorziening, een foto-expositie, schilderijen van een van de hoofdpersonen, verhalen uit de buurt en bij sommige locaties een nagesprek verzorgd door Utrecht in Dialoog.

Datum: 31 maart
Start voorstelling: 20.00 uur
Zaal open: 19.30 uur
Lokatie: De Nieuwe Erven, Heiligenbergerweg 144, 3816 AN Amersfoort
Toegang: euro 7,50
kaarten verkrijgbaar via www.nieuweerven.nl/winkelof aan de bar verkrijgbaar (#pin-only)

method

Deze agenda is een initiatief van de werkgroep Skepsis Amersfoort en De Stadsbron.

    no comments yet

(make yourself known using your full name)

comments

Steun de Stadsbron!

U steunt ons met een gift via IDeal al met een bedrag vanaf 2 euro per artikel.

Draag bij!