Amersfoort voert toch toeristenbelasting in

by Negin van den Berg
October 14, 2020at 9:02PM

Onlangs schreef burgerjournalist Stan Iking voor De Stadsbron een verhaal waarin hij het Amersfoortse beleid rondom toeristenbelasting vergeleek met soortgelijke steden. Daaruit bleek dat Amersfoort als een van de weinige gemeenten van vergelijkbare grootte geen belasting heft voor toeristische overnachtingen in de Keistad. Uit dat onderzoek bleek dat de stad daardoor ongeveer een half miljoen aan extra kosten laat liggen. 

hotel keistad amersfoort toeristen

Het College van Burgemeester en Wethouders heeft nu besloten vanaf volgend jaar de toeristenbelasting terug te laten keren. Het bedrag dat iedere bezoeker betaalt voor een overnachting in Amersfoort is vastgesteld op 2 euro per persoon per nacht. Zo hoopt de gemeenten op extra inkomsten. 

"Het is goed om te zien dat de gemeente, vermoedelijk onder druk van een niet sluitende begroting, tot het inzicht komt dat zij een doorsnee middelgrote gemeente is en geen uitzondering. Dus als alle andere gemeenten het doen, waarom Amersfoort dan niet?" aldus Iking. "Ik vraag me wel af of de geschatte inkomsten in deze tijd van Corona wel realistisch zijn. Ik hoop dat bij de indiening van het feitelijke voorstel de wethouder met een realistische onderbouwing komt". 

Ook zegt Iking uit te kijken naar de argumenten van de tegenstanders. Iking: "Welke creativiteit leggen zij aan de dag om te onderbouwen dat Amersfoort toch echt anders is dan andere gemeenten en dat invoering van toeristenbelasting vooral negatieve gevolgen heeft zoals minder overnachtingen? Ik wacht af!". 

method

Stan Iking is verbonden aan Tanden erin!, de groep burgerjournalisten van De Stadsbron. Dit initiatief wordt mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.

    no comments yet

(make yourself known using your full name)

comments

Steun de Stadsbron!

U steunt ons met een gift via IDeal al met een bedrag vanaf 2 euro per artikel.

Draag bij!