1 comment

Amersfoortse ondernemers kregen ruim 70 miljoen aan steun van UWV

by Siem Eikelenboom
July 13, 2020at 6:33PM

Amersfoortse ondernemers ontvingen ruim 70 miljoen euro als tegemoetkoming in hun loonkosten

Van eenmanszaak tot dochter van een internationaal bedrijf. Honderden Amersfoortse ondernemers dienden bij het UWV een aanvraag in voor een tegemoetkoming in hun loonkosten in de eerste maanden van de lockdown. In totaal ontvingen zij circa 74 miljoen euro aan voorschotten. Dit blijkt uit een analyse van De Stadsbron.

Van de circa 74 miljoen die Amersfoortse bedrijven van het UWV ontvingen gaat liefst 18% naar busbedrijf Qbuzz. Verschillende vennootschappen van dit bedrijf ontvingen gezamenlijk ruim 13,3 miljoen euro. Het busbedrijf is voornamelijk actief in de regio’s Groningen, Drenthe, Utrecht en Drechtsteden. Gevestigd aan het Piet Mondriaanplein is Qbuzz sinds augustus 2017 in handen van het Italiaanse Busitalia-Sita Nord.

hoofdingang qbuzz openbaar vervoer

Na Qbuzz ontving adviesbureau BMC aan de Databankweg het meeste geld: ruim twee miljoen. Een kleine half miljoen ging naar zusterbedrijf BMC Advies. Beide bedrijven zijn overigens dochters van de multinational Randstad dat een fors beroep deed op de NOW-regeling van het UWV, de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid. Die is kort na het begin van de coranacrisis in het leven geroepen om ondernemers die kampen met een substantieel omzetverlies van 20% of meer te helpen met een tegemoetkoming in de kosten voor hun vaste of flexibele werknemers. De regeling is met ingang van 1 juni met vier maanden verlengd tot 1 oktober.

reinigingswagen afvalvervoer

Op plaats drie en vier staan ook Amersfoortse dochters van internationale bedrijven. Zo ontving het aan de Computerweg gevestigde Reym ruim 1,5 miljoen euro. Het van oorsprong Hollandse bedrijf is groot in industriële reiniging. Het is sinds kort in handen van het Duitse Remondis. 

Ruim 1,5 miljoen euro ging ook naar Applied Medical aan de Wiekenweg. De groothandel in medische en tandheelkundige instrumenten is dochter van een groot bedrijf in Californië.

voorgevel applied medical

Ook bedrijven als Havi Logistics, Ormco en ThiemeMeulenhoff zijn in buitenlandse handen.

Pas met Dierenpark Amersfoort komen we bij een geheel Nederlandse onderneming. Het Dierenpark ontving ruim 913.000 euro.

Landelijk gingen de meeste voorschotten naar de detailhandel, horeca en catering en de overige commerciële dienstverlening. Ook kerken kregen coronasteun. Zo ontving de Protestantse gemeente Amersfoort 10.353 euro.

Saillant is de positie van SRO. Van dit bedrijf dat allerhande sportaccommodaties beheert, zijn de aandelen in handen van de gemeenten Amersfoort en Haarlem. Verschillende SRO-vennootschappen ontvingen bijna 1,2 miljoen aan voorschotten. Het UWV geeft dus ook steun aan overheidsbedrijven. 

De cultuursector heeft het nog zwaarder dan de horeca. Theater De Flint kreeg een voorschot van 178.401 euro en de twee stichtingen van De Lieve Vrouw (theater en café) kregen samen ruim 128.000 euro. 

vlaggen voorgevel orthodontiepraktijk Bakker

Ook tandartsen en orthodontisten zitten tussen de ondernemers die een beroep op de NOW-regeling deden. Bij die aanvragers springt orthodontiepraktijk Bakker aan de Vlasakkerweg in het oog. Zij kreeg ruim 38.000 steun. Maar dit is een goed lopende, omvangrijke praktijk die al dertig jaar bestaat. Heeft dit bedrijf in de loop der decennia dan geen reserves opgebouwd? De praktijk is ondergebracht in de holding Feu Rouge. Deze had eind 2018 een eigen vermogen van ruim 6,1 miljoen. Juridisch niets aan de hand: Bakker had al het recht om een beroep op de NOW-regeling te doen. Maar met zo’n eigen vermogen, voelt zo’n beroep wat vreemd aan.

De Stadsbron heeft de orthodontist per mail gevraagd om een reactie. Die is tot op heden niet gekomen. 

Een woordvoerder van UWV zegt dat er bij de aanvragen van de NOW-voorschotten alleen is gekeken naar de omzetdaling en het personeelsbestand van een onderneming. 'Het eigen vermogen of de reserves van een bedrijf of de holding speelden geen rol.' Hij wijst er op dat de uitgekeerde bedragen voorschotten zijn: 'De definitieve bedragen moeten nog worden vastgesteld. Nu al zijn er bedrijven die zeggen dat ze het geld toch niet nodig hebben en het gaan terugbetalen.'

In totaal keerde het UWV 8 miljard euro aan voorschotten uit aan Nederlandse ondernemingen. Daarmee zijn ruim 2,6 miljoen werknemers gebaat die nu dus deels door de overheid worden betaald.

Het 23 pagina’s tellende bestand dat De Stadsbron uit het ruim 2.000 pagina’s tellende document van het UWV distilleerde, bevat een bonte mengeling van bedrijven, verenigingen en stichtingen. De Stadsbron maakt het Amersfoortse bestand openbaar en roept lezers op om in het document te grasduinen en opmerkelijke zaken aan de redactie te melden. Wie weet wat we nog tegenkomen.

Klik voor het bestand hier: https://destadsbron.nl/files/Register-NOW-Amersfoort.pdf

Met dank aan Harmen Zijp.

method

Siem Eikelenboom is freelance onderzoeksjournalist, werkzaam bij o.a. De Stadsbron en onderzoeksplatform Follow the Money. Hij is tevens part-time docent onderzoeksjournalistiek aan de Universiteit van Amsterdam en geeft trainingen en lezingen.

sources

Het bestand van het UWV met alle gegevens over de verstrekte NOW-voorschotten. Verder is contact gezocht met orthodontist Bakker.

(make yourself known using your full name)

comments

Steun de Stadsbron!

U steunt ons met een gift via IDeal al met een bedrag vanaf 2 euro per artikel.

Draag bij!