Bij PrivaZorg verdwijnen tientallen banen

door Siem Eikelenboom
16 juli 2020om 22:15u

Het Amersfoortse thuiszorgbedrijf PrivaZorg gaat samen met het Goudse zorgnetwerk Fundis. De fusie moet nog worden voorgelegd aan de toezichthouders, maar als die akkoord gaan, zullen op het hoofdkantoor in Amersfoort tientallen banen verdwijnen. Dit maakte PrivaZorg donderdag 15 juli bekend.

parkeerplaats kantoor

Een week geleden onthulde De Stadsbron nog dat PrivaZorg over 2019 een recordverlies van 3,7 miljoen had geleden. Dat verlies was grotendeels te wijten aan de hoge kosten voor de accountant, advocaten, adviseurs en interim-managers die na een jaar vol rechtszaken, berichten over wanbeleid en verdwenen miljoenen het thuiszorgbedrijf grondig saneerden en bestuurlijk nieuw inrichtten.

In de onlangs gepubliceerde jaarrekening schreef het nieuwe bestuur al dat PrivaZorg op zoek was naar een goede samenwerkingspartner die ‘sterk en betrouwbaar’ genoeg was om de transitie van het bedrijf te begeleiden.

Want dat het thuiszorgbedrijf moest veranderen, was duidelijk. 2019 is het derde achtereenvolgende jaar dat verlies werd geleden. ‘Dat gaat telkens ten koste van het eigen vermogen. De vraag is of dat maatschappelijk verantwoord is’, aldus het bestuur. Dat eigen vermogen bedroeg eind 2019 nog altijd ruim 21 miljoen euro.

Een nieuwe partner heeft PrivaZorg dus gevonden in Fundis. De naam van het Goudse bedrijf is bij het grote publiek niet bekend omdat het een netwerkorganisatie is waar merken als Martha Flora (dementiezorg), Goudenhart (specialistische ouderenzorg), Ziso! (huishoudelijke hulp) en Thuis & Veilig wijkverpleging voor kwetsbare, oudere burgers) onder vallen. Ook PrivaZorg komt als zelfstandig merk onder de paraplu van Fundis te vallen.

De samenwerking moet nog wel worden goedgekeurd door de NZa, toezichthouder op zorg, en de ACM, de toezichthouder voor de consumentenmarkt. Na de goedkeuring volgt einde dit jaar een bestuurlijke fusie. In 2021 zal vervolgens een juridische fusie plaatsvinden.

Door de sterk teruggelopen resultaten moet PrivaZorg sterk bezuinigen. Vanwege de veel te hoge overheadkosten op het hoofdkantoor in Amersfoort zullen daar tientallen van de circa 45 banen verdwijnen. Of het hoofdkantoor in Amersfoort blijft, is volgens een woordvoerder op dit moment niet te zeggen.

kantoorpand privazorg

Dankzij het ruime eigen vermogen is er ruimte voor een goed sociaal plan. Werknemers zullen zo veel mogelijk naar een nieuwe baan worden begeleid. 

PrivaZorg kwam 2019 negatief in het nieuws toen de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd een snoeihard rapport publiceerde. Aan de top was sprake van een schijn van belangenverstrengeling en in strijd met de regels wilde men 12 miljoen euro wegsluizen.

In augustus 2019 publiceerden onderzoeksplatform Follow the Money en dagblad Trouw een uitgebreide reconstructie waaruit bleek dat Grant Thornton, dat PrivaZorg adviseerde een uiterst dubieuze rol had vertolkt. De adviseurs stelden complexe constructies op om geld uit het bedrijf te halen en bedachten een zo ingewikkelde structuur voor het bedrijf dt vrijwel niemand meer begreep hoe het precies in elkaar zat. Aan al die adviezen verdiende het kantoor jaarlijks ca. 500.000 euro.

In februari onthulde FTM dat de Autoriteit Financiële Markten de rol van Grant Thornton bij PrivaZorg onderzoekt. 

bijsluiter

Siem Eikelenboom is freelance onderzoeksjournalist, werkzaam bij o.a. De Stadsbron en onderzoeksplatform Follow the Money. Hij is tevens part-time docent onderzoeksjournalistiek aan de Universiteit van Amsterdam en geeft trainingen en lezingen.

bronnen

Persbericht Fundis, gesprek woordvoerder Fundis, jaarrekening 2019 PrivaZorg en artikelen van De Stadsbron en Follow the Money.

    nog geen reacties

(maak u bekend met uw volledige naam)

opmerkingen

Steun de Stadsbron!

U steunt ons met een gift via IDeal al met een bedrag vanaf 2 euro per artikel.

Draag bij!