tags:
2 comments

Computer says no

by Harmen Zijp
July 19, 2021at 5:19PM

Vandaag probeerde ik ten stadhuize aangifte te doen van het overlijden van mijn vader. Ik had op de website in het snelkeuzemenu geklikt op het icoontje dat me het meest toepasselijk leek, "melding doen". In de lijst van mogelijke meldingen vond ik jeugdoverlast en hondenpoep, maar geen overlijden. Daarop besloot ik naar het stadhuis te fietsen. Voor gewichtige zaken zou daar vast een loket open staan. Je moet na iemands overlijden immers een hoop zaken regelen die niet al te lang kunnen wachten, en waarvoor je een verklaring nodig hebt van het stadhuis.

Het duurde even voordat het script in de baliemedewerkster op gang kwam, maar na een wat ongemakkelijke pauze kwam er eerst een condoleance en toen de mededeling dat je niet zomaar aangifte kunt doen. Daar blijk je een afspraak voor te moeten maken en dat kon pas een dag later. Toen was het mijn beurt om even stil te vallen. De ongemakkelijke pauze die dat met zich meebracht activeerde een volgende stap in het script, en de baliemedewerkster legde me uit dat er meer mensen zijn die worden geboren of sterven. Reden te meer om daar een loket voor te openen, dacht ik. Ik begreep dat het script me vandaag niet verder zou gaan helpen.

Ik moet bekennen dat ik in dit soort situaties het onderscheid tussen mens en machine niet goed meer kan maken. Het ongeduld dat ik bij sommige computerprogramma's ervaar maakte zich ook meester van me bij de balie. Ik heb het antwoord niet afgewacht maar het loket heel onbeleefd dichtgeklikt. Weer thuis zag ik dat aangifte van overlijden op een andere pagina staat. Je kunt veel vinden van de website van de gemeente Amersfoort. Veel belangrijke informatie is er onvindbaar, maar niet deze!

method

Harmen Zijp is kunstenaar en onderzoeker. Hij is mede-oprichter van de Stadsbron.

(make yourself known using your full name)

comments

Steun de Stadsbron!

U steunt ons met een gift via IDeal al met een bedrag vanaf 2 euro per artikel.

Draag bij!