1 comment

Top 125 van grootste vastgoedbezitters in Amersfoort

by Siem Eikelenboom
November 19, 2020at 12:52PM

In de serie ‘Van Wie Is Amersfoort’ trapt De Stadsbron af met een top 125 van de grootste vastgoedeigenaren. De lijst is gepubliceerd in etappes. 

UPDATE 14 december de 25 hoogste noteringen.

UPDATE 7 december met de nummers 50 t/m 26.

UPDATE 30 november met de nummers 75 t/m 51.

UPDATE 23 november met de nummers 100 t/m 76.

van wie is de stad

De lijst van 125 vastgoedeigenaren is voor het allergrootste deel gebaseerd op data van het Kadaster en deels op kennis die berust bij Stadsbron-redacteuren. Op verzoek van De Stadsbron maakte het Kadaster twee bestanden van bedrijven en stichtingen (rechtspersonen) en natuurlijke personen die meerdere ‘objecten’ - zoals het Kadaster dat noemt - in Amersfoort bezitten. Ieder object heeft zijn eigen kadastrale code, bijvoorbeeld Amersfoort A 5594 A206.
Een woning kan bestaan uit meerdere objecten en dus meerdere kadastrale codes hebben.
Om het ingewikkeld te maken kan een woning een kadastrale code hebben, maar bestaan uit meerdere locaties. Dit kan gebeuren als iemand een pand koopt, dat opsplitst in diverse ruimtes of appartementen en die vervolgens de aanduiding A,B,C, of I, II, III etc. geeft. Voorbeeld: Hendrik van Viandenstraat 10. Het is één pand, met één eigenaar, maar het is opgesplitst in verschillende (bedrijfs)ruimtes.
Voor ons onderzoek heeft het Kadaster de objecten zoveel mogelijk gekoppeld aan adressen. Daarvoor werd gebruik gemaakt van de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG).
Natuurlijke en rechtspersonen met meerdere panden op hun naam, werden door het Kadaster aangereikt met achternaam en voorletters. Het Kadaster heeft bij deze naam een indicatie meegegeven van het aantal objecten in bezit.
Op basis van deze gegevens (achternaam, initialen en indicatie aantal objecten) heeft De Stadsbron verder onderzoek gedaan om de eigenaren een gezicht te geven. Dat is in vrijwel alle gevallen gelukt: slechts een aantal eigenaren hebben wij (nog) niet kunnen achterhalen. In de top 125 is dit aangegeven.

Mochten lezers fouten ontdekken of tips hebben: voor dit project heeft De Stadsbron een speciaal mailadres gemaakt: vanwieisamersfoort@destadsbron.nl


Dit project kost geld. Veel geld. We zullen met name veel moeten graven in het Kadaster. Eigendom- en leverings- en hypotheekaktes moeten opvragen. Ook bij de Kamer van Koophandel zullen we moeten aankloppen. We vragen onze lezers om financiële steun. Hoe meer geld, hoe meer wij kunnen onderzoeken.

Donaties zijn welkom via deze link.

Deze productie is tot stand gekomen met steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.

Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten

1 De Alliantie (13.407)

De Alliantie met het hoofdkantoor in Hilversum is met ruim 60.000 woningen in de noordvleugel van de Randstad een van de grootste woningcorporaties van Nederland. De stichting heeft vier werkmaatschappijen, waarvan er een actief is in de regio Eemvallei.
Op de Bachweg sloopt de Alliantie oude flats die plaats moeten maken voor drie moderne appartementsgebouwen. Het vroegere kantoorgebouw op de Lichtpenweg 6 wordt samen met de gemeente en projectontwikkelaar BPD herontwikkeld tot een gebouw met o.a. 53 sociale huurwoningen. In de wijk Kruiskamp verrijzen aan de Vasco da Gamastraat en de Magelhaenstraat 400 nieuwe woningen met bijbehorende parkeerplaatsen, waarvan 328 sociale huurwoningen. Vanaf 2009 tot en met 2018 liep het Amersfoortse woningbezit van De Alliantie iets terug: van 13.680 naar 13.092. Maar in 2019 was er een stijging naar 13.199. Net als Portaal heeft De Alliantie de ambitie om het aantal woningen de komende jaren te laten groeien.

2 Stichting Portaal (5274)

Portaal, met het hoofdkantoor in Utrecht is een van de grootste woningcorporaties met woningen in de regio’s Utrecht, Leiden, Amersfoort, Arnhem en Nijmegen. In de media duiken vaak verhalen op dat woningcorporaties hun bezit verkopen en en dat de omvang van hun portefeuille steeds minder wordt. Op verzoek van De Stadsbron dook Portaal in de cijfers en wat blijkt: de omvang van het aantal woningen in Amersfoort is al jaren heel stabiel. Bezat Portaal in 2003 5.509 woningen, anno 2020 is dat nog altijd 5.338. Een woordvoerder meldt dat het aantal woningen de komende jaren zal toenemen.

3 Stichting Omnia Wonen (893)

Het in Harderwijk gevestigde Omnia Wonen bezit woningen in met name de Noordwest Veluwe. Behalve woningen verhuurt de stichting ook kamers, bedrijfseenheden voor maatschappelijke zorg, winkels, kantoorpanden, garages en bergruimten. In Amersfoort bezit Omnia Wonen in Schothorst Zuid een complex aan de Garietstraat (nrs 11 t/m 59 met bergingen). Verder Wielewaalstraat 116, Bisschopsweg 181, Machinist 200, Langegracht 17, Breestraat 9 A en 47 (alle panden hebben meer locaties). Palestinaweg Oost 3, Lindeboomseweg 81, Ambachtlaan 12 en 22, Griendwerkerstraat 50 en 66.

4 Custodian Vesteda Fund I bv (729)

Dochter van het in Amsterdam gevestigde Vesteda Investment Management bv. De Vesteda Groep is een woonbeleggingsfonds dat is gespecialiseerd in de ontwikkeling en exploitatie van duurdere huurwoningen. In 2019 maakte de Vesteda Investment Management een omzet van bijna 25 miljoen euro en een winst (na belasting) van 1,2 miljoen euro. Vesteda bezit in de wijk Schuilenbrg woningen, garageboxen en parkeerplekken. Vlakbij het Eemplein bezit Vesteda het wooncomplex Zicht op Amersfoort dat bestaat uit 121 luxe appartementen en een ondergrondse parkeergarage. In de wijk Kattenbroek vlakbij het Schothorstpark bezit het fonds twee woongebouwen aan de Bruggensingel-Zuid en Bastion.

5 Stichting Woonzorg Nederland (425)

In Amstelveen gevestigde landelijke organisatie voor seniorenhuisvesting. Woonzorg Nederland biedt zelfstandige woningen aan en plaatsen in verzorgings- en verpleeghuizen. In Amersfoort bezit de stichting De Eemgaarde aan de Dorresteinseweg. Dit in 1974 gebouwde wooncomplex bestaat uit 238 twee- en 2 driekamerwoningen. De Eemgaarde kwam najaar 2019 negatief in het nieuws toen bewoners weken lang zonder verwarming zaten doordat de werkzaamheden aan de cv-installatie waren uitgelopen.

6 Gemeente Amersfoort (289)

De lijst onroerend goed van de gemeente omvat 12 velletjes. Amersfoort bezit een keur aan kantoorpanden, parkeerplekken, onroerend goed met een sportfunctie, schoolgebouwen, industriepanden (bijvoorbeeld aan de Havenweg) en stukken grond.

7 Stichting MP Real Estate Management II (268)

In Amsterdam gevestigde stichting die een dochter is van Cairn Real Estate bv, gevestigd aan de Amsterdamse Zuidas. Enig aandeelhouder van Cairn is het in München gevestigde MPC Real estate Holding GmbH. Dat is weer onderdeel van MPC Capital dat over de hele wereld van Mongolië tot Jamaica investeert in vastgoed, scheepvaart en infrastructuur. In Amersfoort bezit MP Real Estate panden aan de Stadsring ( 9 t/m 31). Alle panden hebben meerdere locaties. MP heeft ook Smallepad 14 en 16 A.

stadsring amersfoortse verzekeringen

Foto: Stadsring, Amersfoort

8 Stadsherstel Amersfoort (265)

Onderdeel van Stadsherstel Midden-Nederland. In de zomer van 2018 besloot Stadsherstel zijn volledige monumentenportefeuille te verkopen aan MHM Onroerend Goed, een familiebedrijf in Woerden. De onderhoudskosten van de monumentale gebouwen waren te hoog geworden en met de opbrengst wilden de woningcorporaties Mitros en De Alliantie - de eigenaren van Stadsherstel Midden-Nederland - een groot aantal sociale huurwoningen bouwen en verduurzamen. MHM bezit veel markante, historische panden in het centrum van Amersfoort in straten als Achter het Oude Stadhuis, de Krommestraat, de Appelmarkt, de Bloemendalsestraat, de Breestraat, de Coninckstraat, Grote Spui, Havik, Hof, Kamp, Kamperbinnenpoort, Kleine Spui, Kortegracht (zoals het geboortehuis van de schilder Piet Mondriaan), Krankeledenstraat, Krommestraat, Langestraat, Lieve Vrouwekerkhof, Muurhuizen, Nieuwstraat, Pothstraat, Vijver, Weverssingel, Zuidsingel etc.

9 Newomij Vastgoed bv (206)

Bedrijf uit Naarden maakt deel uit van de B.V. Nederlandsche Woningfinanciering Maatschappij (Newomij). Dat is de houdstermaatschappij van N.V. Bank voor de Bouwnijverheid. Newomij bezit in Amersfoort flats aan de Verdiweg met in totaal 206 appartementen en bergingen.

10 ASR Dutch Core Residential Custodian bv (204)

Dochter van de in Utrecht zetelende verzekeraar ASR Nederland nv. De Amersfoortse is een van de merken van deze beursgenoteerde verzekeringsgroep. ASR Dutch Core bezit in de wijk Vathorst veel huurwoningen aan Beijerick (oneven nummers), Wouda (oneven nummers), Cruquius (even nummers), Vissering (oneven nummers), Leemans (even nummers). De hele portefeuille werd in 2009 aangekocht voor ruim 55,5 miljoen euro.

Cruquius Vathorst Amersfoort

Foto: Cruquius, Vathorst

11 Diamant OG (182)

Via zijn Mobeta bv is de Amsterdammer Abram Meijer eigenaar van de Emmagroep. In een overzicht van de grootste huizenbezitters van Nederland, dat De Volkskrant maakte, prijkte Meijer privé met 323 woningen op plaats 176. In Amersfoort bezit hij vastgoed via zijn Diamant OG. Zoals de naam al doet vermoeden bezit Diamant OG een reeks vastgoed aan de Diamantweg, waaronder het Burgemeester van Randwijckhuis. Dat werd in 2016 door Beweging 3.0 verkocht aan durfinvesteerder Quadrigo. Na aankoop door Diamant OG werd het complex volledig gerenoveerd. Het staat nu bekend als De Diamantflat en bevat 114 studio’s en 2- en 3-kamer appartementen.

12 Bouwinvest Dutch Institutional Residential Fund nv (152)

Dochter van het in Amsterdam gevestigde Bouwinvest Real Estate Investors bv dat de vastgoedbelegger is van het Bedrijfstakpensioenfonds voor de Bouwnijverheid. Bouwinvest heeft in de wijk Stromen in Vathorst panden aan Veluwemeer, Middellandse Zee, Adriatische Zee, Egeïsche Zee, Oostzee, Arabische Zee, Groenlandzee, Ierse Zee en Koperslagerlaan in Hoogland.

‘Wie Hans Vahstal zegt, zegt conflict met de gemeente Amersfoort’. Zo begint zakenblad Quote een verhaal over deze markante projectontwikkelaar die volgens de Quote 500 in 2019 een vermogen van 89 miljoen had. Onder de Stichting Administratiekantoor J.J. Vahstal heeft de geboren Amersfoorter twintig bedrijven hangen. Privé bezit hij Kortegracht 20, Hellestraat 17, Korte Bergstraat 10 en in Hoogland Hamseweg 39 en Park Schoonoord 26

13 H. Vahstal (147)

14 Schuilenburght bv (134)

Complex met 134 huurwoningen en een restaurant aan het Schuilenburgerplein in de wijk Schuilenburg. Wie de aandelen van Schuilenburght bv bezit, is onbekend. Bedrijf wordt bestuurd door Eenhoorn Management waarvan de enige aandeelhouder ETCN GP is. Dat bedrijf is gevestigd in de Amerikaanse staat Delaware.

15 Nillmij Woningen Amersfoort nv (117)

Dit bedrijf is nergens meer terug te vinden. Zelfs niet in de Kamer van Koophandel. Het is begonnen als dochter van de NILLMIJ, de Nederlandsch-Indische Levensverzekering- en Lijfrente Maatschappij. Sinds 1983 maakt Nillmij Woningen Amersfoort deel uit van verzekeraar Aegon, maar in het Kadaster staat onroerend goed nog steeds vermeld onder de naam Nillmij. Het gaat om het wooncomplex met appartementen en bergingen aan de Vogelweide (nrs 1 t/m 93) in de wijk Liendert.

16 Stichting Verzorgingshuis De Koperhorst (113)

Woonzorgcentrum De Koperhorst is een zelfstandige organisatie die in het complex aan de Paladijnenweg verschillende soorten wonen en zorg aanbiedt aan ouderen. De Koperhorst is ook een wijkontmoetingscentrum. De stichting heeft 110 ruime 2-kamer appartementen.

17 Cityside Apartments 3 bv (109)

Apeldoorns bedrijf dat dochter is van het in Amsterdam gevestigde Dutch Residential Investments 3. Via een van de bestuurders is dit bedrijf te koppelen aan Round Hill Capital, een investeerder in vast goed, die weer hangt onder het Luxemburgese EPM Services S.a.r.l. In 2017 kocht Cityside voor 4,9 miljoen euro het ietwat vervallen bedrijfspand aan Hogeweg 25 om het te verbouwen tot een wooncomplex met 109 luxe 2-kamer appartementen met de naam Eemside.

18 Bouw- en Aannemingsbedrijf Schoonderbeek bv (107)

Nadat hij in de jaren tachtig eerst zijn broer Bertus en later zijn broer Michel (zie nr 38 in de top 125) had uitgekocht, bleef Evert Schoonderbeek als enige directeur achter. Met zijn bedrijf is Evert, die zichzelf een ‘echte Leusdenaar’ noemt, hoofdsponsor van voetbalvereniging Roda ’46 uit Leusden. Schoonderbeek bezit pand Ringslang 2 (met meerdere locaties), Groninger Kroongaarde 1 en Engweg 3 (meerdere locaties).

19 N. Nosrati Fard (106)

Een van de directeuren van het Amersfoortse A-meubel dat eind 2018 een eigen vermogen had van ruim 414.000 euro. David Nosrati Fard heeft behalve Stadsring 63 complexen op De Hoef, het bedrijventerrein dat deels wordt omgebouwd tot een nieuwe woonwijk. Tot zijn eigendom behoren Plotterweg 4 A en 16 A en Hardwareweg 2. Voor dit laatste pand, waar nu nog bedrijven in huizen, gaf de gemeente juni 2019 een vergunning af dat het complex mag worden omgebouwd tot appartementen.

20 Hoogh Blarick bv (90)

Het in Naarden gevestigde beleggingsfonds Hoog Blarick houdt zich bezig met het verwerven, stichten, vervreemden en exploiteren van onroerende zaken. De onderneming houdt zich ook bezig met de financiering van vastgoed. Hoogh Blarich is een zelfstandig bedrijf maar behoort tot de Newomij Groep (zie ook nr 9). Bezit in Amersfoort de in 1969 gebouwde wooncomplexen Verdiweg 3,4 en 6 (veel van de nrs 1t/m 99).

Verdiweg Amersfoort

Foto: Verdiweg, Amersfoort

21 Stichting Pensioenfonds Metaal en Techniek (88)

Dit pensioenfonds heeft wat panden in de Langestraat: 1,2, 42 en 44. Verder: Berkenweg 11, Gloriantstraat 2, Florentijnplein 2 1, Damietplein 3 4 en 4 1 en Egidiushof 1. Meeste panden hebben meer locaties.

22 Stichting Bewaring DPF (85)

Amsterdamse stichting die zich sinds 2013 bezighoudt met het beheer, de verkoop en de verhuur van onroerend goed. Stichting is opgericht door Jan Arend baron de Vos van Steenwijk die ook nog steeds de enige bestuurder is. Volgens laatste statutenwijziging treedt stichting op voor en namens Situs Asset Management Limited dat is gevestigd in Londen. DPF bezit veel vastgoed (appartementen en bergingen) in de wijk Liendert: Albatrosstraat, Trekvogelweg, Zangvogelweg, Ganzenstraat, Wiekslag en in de wijk Zielhorst aan de Aristotelesstraat, Albert Schweitzersingel en de Homerusstraat.

23 J.W. de Waal (81)

In Utrecht geboren maar in Friesland woonachtige orthodontist met een praktijk in Beetsterzwaag. Bezit een grote portefeuille vastgoed in Almere, Utrecht, Delft, Beetsterzwaag, Rotterdam, Houten, Nieuwegein, Loosdrecht, Rijswijk, Woerden en Zaltbommel. Kocht in 1996 met familieden van Levob Levensverzekering het kantoorgebouw Zonnehof 9 en winkels, bovenwoningen en garages aan Zonnehof 2 tot en met 7. Breidde die portefeuille later uit met Disketteweg 1, Modemweg 2, 26 en 29, Plotterweg 1 en Basicweg 24.

basicweg 24 de hoef amersfoort

Foto: Basicweg 24, De Hoef

24 Stichting Mooiland (80)

Stichting uit Epe is de enige aandeelhouder van Mooiland Holding bv (voorheen de Woonmaatschappij Maasland Holding). Mooiland houdt zich bezig met de ontwikkeling van onroerende zaken en de dienstverlening op het gebied van projectontwikkeling. Tijdens het onderzoek van het Kadaster had Mooiland nog flink wat vastgoed in Amersfoort, maar afgelopen tijd is besloten dat de Epese woonmaatschappij woningen gaat verkopen. Zo nam Portaal (zie nummer 2) 22 huurwoningen aan het Klarinetpad en Piccolopad in de wijk Zielhorst over. Ook Omnia Wonen (mr. 3) en De Alliantie (nr. 1) nemen huurwoningen van Mooiland over.

25 Stichting Kwintes (75)

Instelling die mensen met psychiatrische of psychosociale problemen ondersteunt. Hoofdkantoor staat in Zeist. Kwintes werkt in meer dan vijftig gemeenten in de provincies Flevoland, Utrecht, Zuid-Holland, Friesland en Gelderland. In Hoogland heeft de stichting locaties op Bergumermeer 2 en Lauwersmeer 2. In Amersfoort gaat het om de panden Bredesteeg 11, Van Galenstraat 23 en 25, Arnhemseweg 14 en een reeks appartementen aan Ringweg-Randenbroek.

26 NS Vastgoed bv (75)

Het zal weinig lezers verrassen dat het vastgoed van de Nederlandse Spoorwegen vooral te vinden is aan het Stationsplein in Amersfoort. Maar er zijn ook percelen op Sportpark Bokkeduinen, aan het Piet Mondriaanplein, op Enk 2 en Palmstraat 262 A, aan de rand van het Soesterkwartier.

27 Wereldhave Nederland bv (72)

Onderdeel van Wereldhave nv, een Nederlandse beursgenoteerde onderneming die investeert in vastgoed. Sinds 2013 is het kantoor gevestigd op Schiphol. Opgericht in 1930 heeft het beleggingen in Nederland, België en Frankrijk. 97% van de beleggingen betreft winkelruimte. In Amersfoort is Wereldhave eigenaar van winkelcentrum Emiclaer.

28 Kerkelijke instelling Mgr. Blom (67)

Dit is het woonzorgcentrum Monseigneur Blom van Beweging 3.0. Dit centrum is ooit door de Congregatie Zusters van Sint Jozef opgericht. In 2019 is het complex verbouwd tot 67 appartementen voor ouderen met lichamelijke beperkingen die niet meer thuis kunnen wonen.

29 E.E. van Schaik (63)

Inwoner van Soest die alleen op adres Koedijkerweg 5 al vijftig verhuurunits heeft, geschikt voor opslag of voor kleine bedrijven. Van Schaik heeft verder op de Koedijkerweg meer onroerend goed.

30 Stichting BPL Pensioen (62)

Het pensioenfonds voor werknemers en gepensioneerden in de agrarische en groene sector. Het hoofdkantoor staat in Woerden. In de wijk Vathorst heeft BPL een reeks huurwoningen aan het Bodenmeer. De woningen flankeren drie zijden van een parkeerplaats.

bodenmeer van wie is amersfoort

Foto: parkeerplaats en speeltuintje aan de Bodenmeer, Vathorst

31 Stichting St. Pieters en Bloklands Gasthuis (61)

Woon- en zorginstelling in Amersfoort. Feitelijk zijn er twee stichtingen. De stichting Cultureel Erfgoed bezit het complex (een rijksmonument) Achter Davidshof 1 (bestaande uit meerdere locaties) en Westsingel 47. De beleggingsstichting heeft 31 objecten, waaronder het grootste deel van de grond aan de Maatweg waar Profin Green bv een zonneveld met bijna acht hectare aan panelen wil realiseren. Vastgoed bevindt zich op Havik 8, 8 A en 14, Westsingel 49, Kleine Spui 2, 6 A, 8, 18, 20. Meeste objecten hebben meerdere locaties.

32 W. Zegwaard (61)

Voormalige afvalkoning Wim Zegwaard zit al weer jaren in het vastgoed. In Amersfoort bezit hij de panden van het in 2016 failliet verklaarde Amicitia Food Village. Verder bezit de Rijswijker appartementen in het Plantagegebouw aan de Puntenburgerlaan/Groningerstraat.

33 Stichting Rabobank Pensioenfonds (57)

Dit pensioenfonds is de eigenaar van het in 2019 gebouwde complex met de naam Villa Eemhorst, Amsterdamseweg 16. Op deze plek stond eerst een kantoorgebouw. Villa Eemhorst heeft zeven woonlagen en 58 luxe huurwoningen.

34 BERF 05 GmbH & Co KG (56)

In Berlijn gevestigde dochter van de Zweedse Catella Group. Het hoofdkwartier bevindt zich in Stockholm. De Zweden zijn actief in vijftien Europese landen. In Amersfoort bezit Catella alle 56 huurwoningen van het halfronde wooncomplex aan de Romeostraat.

35 Van der Zwan Vastgoed bv (54)

Een van de bedrijven van Amsterdammer Henk van der Zwan. Deze vastgoedfirma had eind 2017 een eigen vermogen van bijna 38 miljoen. Jaarrekeningen 2018 en 2019 zijn nog niet gedeponeerd. Het bedrijf heeft in Amersfoort panden aan de Mr. Th. Heemskerklaan, Treublaan, Kappeyne van de Coppellolaan, Aalberselaan, Cort van der Lindenlaan, Pieter Jelles Troelstralaan, Prins Frederiklaan, Westsingel, Euterpeplein, Boelestein en Amelisweerd.

36 Park de Griffioen bv (53)

Dit is een vehikel van de bekende producer en tv-regisseur Rene Stokvis (78). Hij begon zijn carrière bij Studio Sport en startte in 1979 zijn eigen televisieproductiebedrijf Rene Stokvis Producties dat enorm scoorde met de programma’s Te land, ter zee en in de lucht en Ingang Oost. Investeren doet hij vooral te land. Het in Amersfoort gevestigde Park de Griffioen had eind 2019 een eigen vermogen van ruim 16,2 miljoen euro. Park de Griffioen bezit een reeks huurappartementen aan de Amendijk (oneven nummers) in Hooglanderveen. Er zijn ook panden aan de Broodheuvel.

37 Stichting Habion (53)

Utrechtse stichting die huisvesting biedt aan ouderen. Verspreid over heel Nederland bezit Habion 120 locaties met meer dan 11.000 wooneenheden. Recent kocht Habion complex De Amerrank aan de Zandbergenlaan in Amersfoort. Het complex bestaat uit 35 twee- en 18 driekamer appartementen. De renovatie van het complex moet begin 2021 gereed zijn.

38 Schipper Bosch Vastgoed bv (53).

Schipper Bosch heeft zich ontwikkeld tot een van de grootste en meest succesvolle vastgoedontwikkelaars van de stad. Het bedrijf heeft onder andere bedrijfspand Siliciumweg 7, Dirk Loogenstraat 14 en Zeevaarderspad 7, het adres van het voormalige Militair Hospitaal dat in 2019 voor 3,8 miljoen euro na een openbare inschrijving werd gekocht van het Rijksvastgoedbedrijf. De ontwikkelaar heeft een neus voor bijzondere panden want op bedrijventerrein De Hoef bezit Schipper Bosch ook het bedrijfspand Basicweg 6. Dit hoofdkantoor van Schipper Bosch is een ontwerp van architect Ben van Berkel die ook de Erasmusbrug in Rotterdam ontwierp.

basicweg 7 van wie is amersfoort

Foto: Het hoofdkantoor van Schipper Bosch aan de Basicweg 6.

39 Grehamer Real Estate 4 bv (53)

Dochterbedrijf van het Apeldoornse Grehamer & Company dat vastgoed beheert, exploiteert en financiert. Naam is samenvoeging van de eigenaren Bas Gregoor en Henk Klinkhamer. Grehamer & Company had eind 2019 een negatief eigen vermogen van ruim 273 duizend euro en een langlopende schuld van 1,7 miljoen. Daar staan wel vorderingen van ruim 2,2 miljoen euro tegenover. Op de hoek Molenstraat 1/Stadsring 2 t/m 6/Torenstraat 5, het pand waar vroeger o.a. De Amersfoortse Courant in huisde, ontwikkelt Grehamer 53 woningen.

40 HSA bv (53)

Amsterdams vastgoedbedrijf dat in 2012 is opgericht. Eind 2018 kende de bv een eigen vermogen van 52, 8 miljoen euro. (42,3 miljoen in 2017). Via tussenbv’s is het bedrijf in handen van Serge Erkens, August Boon en Reindert Stoffer. In september 2018 kocht het bedrijf met een hypotheek van 18 miljoen euro een grote partij vastgoed in Almere, Amersfoort, Amsterdam, Arnhem, Utrecht en Zwolle. In Amersfoort heeft HSA een groot aantal objecten aan de Printerweg. Verder panden met meerdere locaties aan Smallepad 22 en Astronaut 22 .

41 De Armen de Poth (52)

Het staat zo fraai in het register van de Kamer van Koophandel: opgericht op 1 januari 1447. In dat jaar wordt de naam van de Broeders van de Heilige Geest voor het eerst officieel genoemd in een oorkonde van het Amersfoortse stadsbestuur. Deze lekenbroeders verzorgden niet alleen de zieken, maar verstrekten ook maaltijden of de ingrediënten daarvoor, de zogenaamde ‘proven’. De stichting bestaat nog altijd en heeft twee doelstellingen: het tegen een geringe vergoeding onderdak bieden aan oudere mensen met een bescheiden inkomen en het instandhouden van het monumentale hofje aan en achter de Coninckstraat. Dit is de reden waarom De Armen de Poth met 42 objecten in deze lijst staat.

42 Wibeco Vastgoed bv (51)

Het Nijmeegse Wibedo van de familie De Witt heeft naar eigen zeggen 120.000 vierkante meter in beheer. Het bedrijf houdt zich sinds 1969 bezig met verhuur en beheer van vastgoed voornamelijk in Arnhem en Nijmegen. Maar Wibeco is ook actief in Amersfoort. De firma heeft 14 appartementen aan het Euterpeplein en garageboxen aan de Dirk Loogenstraat, Zwaluwenstraat en Fazantenstraat.

dirk loogenstraat van wie is amersfoort

Foto: garageboxen aan de Dirk Loogenstraat

43 Stichting Achmea Dutch Residential Fund (48)

Onderdeel van Achmea bv, de grootste verzekeringsgroep van Nederland met merken als Interpolis, Zilveren Kruis, Agis, FBTO en Centraal Beheer. Achmea is ook actief met bancaire producten en diensten. In Amersfoort bezit Achmea een deel van de complexen Baak van Kortgene (2 t/m 14) en Baak van Petten (1 t/m 25). Daarnaast L.C. van der Vlugtstraat 1, Duikererf 11 en Wijdeveldstraat 46. Alle drie bestaan uit meerdere locaties.

44 Accres Real Estate bv (48)

Het in Amsterdam gevestigde Accres was eerder bekend als VHS Onroerend Goed Maatschappij. De private vastgoedonderneming richt zich op investeren, beleggen en herontwikkelen alsmede het asset management van commercieel vastgoed in Nederland en met name in de Randstad. In Amersfoort bezit Accres complexen aan De Brand en een gebouw met 47 huurappartementen aan de Leusderweg (112 t/m 142 b).

45 AEGON Levensverzekering NV (47)

De levensverzekeraar die in heel Nederland 12.588 panden heeft, kocht in 2016 voor 8 miljoen euro parkflat De Lichtenberg aan de Utrechtseweg 301. Dit gebouw bestaat uit 47 huurwoningen. Op funda.nl staat een drie kamer appartement te huur voor 1150 euro per maand.

46 MVO 07 bv (41)

In mei 2017 opgerichte dochter van het in Eindhoven gevestigde Magis Vastgoed Ontwikkeling. In MVO 07 heeft Magis zijn Amersfoortse portefeuille ondergebracht. Die staat in de boeken voor een waarde van bijna 5,7 miljoen euro. Magis Vastgoed is in handen van de Eindhovenaren Rob Hoeks en Daniel Magis. De laatste komt ook voor in de lijst die De Volkskrant opstelde van de 300 grootste vastgoedeigenaren van Nederland. Magis prijkt op plaats 281 met een privé bezit van 104 woningen voornamelijk in de stad Eindhoven. In Amersfoort bezit MVO het complex aan de Van Asch van Wijckstraat 1 dat is omgebouwd tot appartementen en bedrijfsruimtes.

van asch van wijk van wie is amersfoort

Foto: bedrijfsruimte en appartementen aan de Van Asch van Wijckstraat 1

47 Reaal Woningen I bv (40)

REAAL Woningen I maakt deel uit van REAAL Levensverzekeringen in Utrecht. REAAL is weer een dochter van VIVAT Nv dat sinds juni 2019 behoort tot het in Dublin gevestigde investeringsfonds Athora Netherlands Holding Limited. Athora is een gespecialiseerde opkoper op verzekeringsgebied en gevestigd op Bermuda, een berucht belastingparadijs. REAAL bezit in Amersfoort de oneven genummerde woningen aan De Mui en Het Avontuur in de wijk Kattenbroek.

48 A.A. Winsemius (40)

Oudere dame uit Krimpen aan den IJssel die tientallen garageboxen heeft aan de Fideliostraat en op het Lohengrinplein in de wijk Schuilenburg en aan de Lijsterstraat in de wijk Liendert.

49 C. Eijkelboom (38)

Dit is de Amersfoortse pandeigenaar Charles Eijkelboom. Vorig jaar maakte hij zich in het AD druk over een aantal eigenaren van panden op de Kamp die teveel redeneren: ‘Zolang mijn huurder betaalt, vind ik het wel best.’ Eijkelboom, die zelf enkele panden op de Kamp bezit, vroeg zich af hoe sommige winkels het vol houden: ‘Hoe kun je een zaak draaien met de verkoop van drie pakken sinaasappelsap en een paar flesjes cola terwijl de huurprijzen per vierkante meter zo hoog zijn? Dan klopt er toch iets niet?’ Eijkelboom zelf heeft na lang procederen een omstreden Turks koffiehuis uit een van zijn panden weten te krijgen. Behalve vastgoed op Kamp 7, 9 en 11 bezit Eijkelboom Edisonstraat 3 1, Grote Sint Jansstraat 1, 2 5, 7, 13 en 15, Achter de Kamp 2 en Zuidsingel 66, 68 en 70.

De top 125: 50 t/m 26

50 Amvest RCF Custodian bv (35)

Dochter van het in Amsterdam gevestigde Amvest Development Fund, investment manager en ontwikkelaar van woningen en woongebieden in Nederland. Amvest ontstond in 1997 uit een joint venture van verzekeraar Aegon met het Pensioenfonds Zorg en Welzijn. In 2019 had Amvest een omzet van 212,3 miljoen en een winst van 17,1 miljoen euro. ‘Mensen een fijn thuis geven is onze missie. Wij voelen ons verantwoordelijk voor goed functionerende wijken waar mensen lang en met plezier wonen’, schrijft Amvest op zijn website. In Vathorst bezit het ontwikkelingsbedrijf een reeks panden aan de Baak van Breskens en de Baak van Camperduin.

baak van breskens van wie is amersfoort

Foto: Baak van Breskens

51 Stichting GGz Centraal (33)

De Amersfoortse stichting sloot recent een overeenkomst met de gemeente Amersfoort over de herontwikkeling van het terrein van Zon & Schild. Een aantal gebouwen is verouderd en niet meer geschikt als zorglocatie. GGz Centraal wil een deel van het terrein verkopen. Daar moeten in de toekomst 500 woningen komen. Na verkoop zal GGz Centraal over een stuk minder objecten beschikken dan de 33 die het Kadaster aantrof.

52 J.S. Tuijp (33)

Amersfoorter die zich met name richt op aan de aankoop van bergingen en garageboxen. Tuijp heeft stallingsruimte aan de Patrijzenhof, De Fuutstraat, Arnhemseweg-Zuid, Govert Flinckstraat, Bachweg, Jordanus Hoornstraat, Tafelrondeplein, Brechtje Spiegelerf, Van Grootheestpad en een woning op Zalm.

 Bachweg garageboxen van Tuijp

Foto: garageboxen aan de Bachweg

53 Aedifica Nederland bv (32)

Nederlandse dochter van een groot Belgisch beursgenoteerd bedrijf dat de laatste jaren op grote schaal zorglocaties in Nederland opkoopt en beheert. In Amersfoort heeft Aedifica verzorgingshuis De Boldershof met 25 appartementen in handen.

54 Stichting Beweging 3.0 (32)

Beweging 3.0 is een Amersfoortse zorginstelling die zich toelegt op verpleging en verzorging bij mensen thuis. De stichting heeft ook verpleeghuizen en woonzorgcentra. In Amersfoort op Sint Brandaenstraat 2 en op Bachweg 125. Deze panden zijn opgesplitst in meerdere objecten.

55 J.G.A. Vernooy (31)

Fruitkweker uit Wijk bij Duurstede met, volgens het Kadaster, 117 objecten op naam, waarvan er 31 in Amersfoort staan. Zijn vastgoedbezit concentreert zich met name in de wijk Liendert: Albatrosstraat, Zangvogelweg, Trekvogelweg, Spreeuwenstraat, Wiekslag

56 CBRE Dres Custodian I bv (30)

CBRE Global Investors is een van ’s werelds grootste vastgoedbeheerders. Momenteel beheert het Brits-Amerikaanse CBRE een portefeuille van bijna 110 miljard dollar. In CBRE Dres Custodian I bv zit Nederlands vastgoed dat in 2011 werd verkregen na een fusie met ING Woning Bewaar Maatschappij bv. Het op Schiphol gevestigde bedrijf bezit in Amersfoort 22 woningen en een reeks parkeerplaatsen in de straten Baak van Petten, Baak van Ouddorp en Baak van Kortgene in de wijk Vathorst.

57 P.C.J. Collignon (26)

Directeur van Collignon Vermogens Advies Groep bv, voor fiscaal advies, in Hoevelaken. Zelf belegt hij flink in vastgoed, volgens het Kadaster heeft hij 64 objecten op naam. Daarvan bevinden er zich 26 in de gemeente Amersfoort en vooral in de Liendert. In deze wijk bezit hij vastgoed aan de Albatrosstraat, Zangvogelweg, Ganzenstraat, en Spreeuwenstraat. Verder heeft hij nog Verdiweg 389 9, Hogeweg 7 A en 9 E, Piet Mondriaanlaan 453, Waterspin 11 2 en 1 1, Curiestraat 32 en 46, Arnhemseweg-Zuid 280 C, Simsonplein 3 5 en Delilaplein 7 11.

58 J. Brand (25)

Stoutenburger met onroerend goed in Barneveld, Staphorst, Nijkerk, Leusden en Hoevelaken. In Amersfoort bezit hij Kamp 21, 172 A (beide panden met meerdere objecten), Achter het Oude Weeshuis 4, 6 en 6 A, Soesterweg 25 en 27, Prinses Julianaplein 3, Utrechtseweg 49 en 64 en Aldegondestraat 103 A en 107. Vrijwel alle panden hebben meerdere objecten.

59 F.L. Blom (25)

Inwoner uit Baarn die met twee andere Bloms, vermoedelijk zijn zoon en dochter Xenonweg 3 heeft omgebouwd tot een reeks bedrijfs- en opslagruimtes.

Xenonweg

Foto: Opslagruimtes aan de Xenonweg

60 J. Linnebank (24)

Is samen met K. Elferink opdrachtgever voor een project aan de Bachweg waar Van Ginkel Afbouw een pand totaal ombouwt tot een verzamelgebouw met veertien appartementen. Verder bezit Linnebank in Amersfoort Zuidsingel 7, Heiligenbergerweg 57, Bekensteinselaan 48, Bergstraat 10, Utrechtseweg 46 en 46 A, B, C en D.

61 Krijco Vastgoed (23)

In 1965 begint Henri Krijnen vanuit een Amersfoortse garagebox een handel in jukeboxen en speelautomaten. Vanaf 1971 komt broer Joe in de zaak. In de loop der jaren groeit Krijco uit tot een toonaangevend bedrijf in de speelautomatenbranche. In 2015 wordt Krijco voor een onbekend miljoenenbedrag verkocht aan JVH Gaming. Maar Krijco Vastgoed heet tegenwoordig KOHA Vastgoed en dat wordt via Achelois Capital weer bestuurd door een Joe Henri Krijnen (48). Naast panden in Apeldoorn, Assen, Boxmeer, Bussum en Utrecht heeft Krijco nog altijd het nodige in zijn thuisstad: Krankeledenstraat 5, 7, 12 A en 16, Hof 8, 14, 25, 26 en 27, Achter de Arnhemse Poortwal 3 A, 9, Lavendelstraat 1, Arnhemsestraat 16 en 31, Groenmarkt 5, Appelmarkt 14, Utrechtsestraat 45, Utrechtseweg 76 en Computerweg 37.

62 N. De Korte (23)

Ondernemer Nick de Korte zoekt garageboxen in stedelijke gebieden. Dat meldt hij op zijn LinkedIn-pagina. De Korte is eigenaar van NickdeKorte.com bv dat eind 2017 een negatief eigen vermogen had van bijna 25.000 euro. Veel beter gaat het met zijn vermogensbeheerder Galliardi bv dat eind 2017 een eigen vermogen van bijna zeven ton telde. Over 2018 hebben zijn bedrijven nog geen jaarrekening gedeponeerd. Een blik in het Kadaster leert dat De Korte ook in Amersfoort gezocht en gevonden heeft. In de wijk Liendert kocht hij september 2019 voor 375.000 euro cash het appartementsrecht op een reeks garageboxen aan de Trekvogelweg, Spreeuwenstraat, Wiekslag, Ganzenstraat en Zangvogelweg.

63 M.E. F. Schoonderbeek (22)

Tot juni 2014 algemeen directeur van DeNieuweStad Vastgoed bv, onderdeel van bouwbedrijf en ontwikkelaar Schipper Bosch dat door Michel is opgebouwd. ‘We willen bijzondere plekken maken, op een vernieuwende manier. Met oog voor schoonheid, plezier en verbinding. Plekken die iets toevoegen en die kloppen in de omgeving. Waar je als bezoeker of bewoner gelukkig kunt zijn. Projecten waar wijzelf ook ons hele leven trots op kunnen zijn, zei hij recent in een interview met Rabovastgoedbericht 2020. Privé bezit Michel Schoonderbeek meer dan twintig panden aan de Chromiumweg en de Siliciumweg.

Siliciumweg

Foto: Bedrijfspand aan de Siliciumweg waar reeks bedrijven is gevestigd.

64 T.A. Lemain (21)

Is directeur van Bouwbedrijf en Exploitatiemaatschappij A. Lemain bv uit Leusden dat eind 2019 een eigen vermogen van 18,2 miljoen euro had. Privé heeft Lemain een aardige portefeuille opgebouwd. Hij is eigenaar van winkelpanden in de Langestraat (56, 56 A, 87,89 en 91, 105 en 105 A, B, C en D, 107). Bezit verder Provenierssteeg 6, 8 en 19, Kamp 8, Stadsring 51, Weltevreden 58, Meridiaan 40, Van Bemmelstraat 78, Coninckstraat 2 C en Neptunusplein 48, 50, 52 en Peperstraat 4 A, B en C.

65 L.A. van Geldermalsen (21)

Leusdenaar die circa twintig bergingen aan de Snoeckgensheuvel in het Vermeerkwartier heeft samen met een Van Geldermalsen die in Utrecht en een Van Geldermalsen die in Zimbabwe wonen.

66 E. Biebl (21)

Inwoonster van Voorthuizen. Bezit reeks appartementen aan de Valeriushof. Heeft ook Galaadplein 4-1 dat meerdere locaties heeft.

67 A. Winsemius (21)

Inmiddels overleden inwoner van Leeuwarden. Bezat 21 berging-stallingen aan Tannhäuserplein 1.

Tannhäuserplein

Foto: Het Tannhäuserplein bestaat feitelijk uit een parkeerplaats die van twee kanten wordt omringd door garageboxen.

68 Stichting Molenplein (20)

In november 2016 opgerichte en in Ede zetelende stichting. Doel van de stichting is om als beherend vennoot in commanditaire vennootschappen op te treden. De voorzitter en de penningmeester/secretaris werken voor veevoederbedrijf De Heus. Penningmeester/secretaris Marc van der Kwaak is zelfs de cfo, hoogste financiële man van het concern. De veevoerboer investeert in Amersfoort in rond de twintig ondergrondse parkeerplekken in de nieuwe wijk Hogekwartier.

69 J. Hagelen (20)

Amersfoortse heeft haar bezit geconcentreerd in het Soesterkwartier waar zij Noordewierweg 122, 124,159, 161, 163, Soesterweg 216 en 395 en Berkelstraat 4 bezit. Verder nog: Schuilenburgerweg 40, Lieve Vrouwestraat 22 en Van Randwijcklaan 99.

70 F. Durrani (19)

Heeft de school aan de Larixstraat 50 in het Soesterkwartier omgebouwd tot 18 appartementen. Heeft daarnaast nog een pand in de Fuutstraat.

71 H. Klaassen (19)

Eigenaar van onder andere Autohuis De Poort Amersfoort, Volvo Serva en Rovase bv. Is al tijdlang bezig om gronden en percelen op de Kop van Isselt op te kopen. Kocht met Rovase het pand van De War. Privé is hij eigenaar van panden in Ermelo, Hoevelaken, Nijkerk en Soest. In Amersfoort bezit hij Nijverheidsweg-Noord 26, 27, 40, 47 en 61, Havenweg 6, Amsterdamse weg 11, 55 en 122 en Magnesiumweg 2 en 2 A.

72 M.J. van den Berg (19)

Amersfoortse kocht samen met haar echtgenoot het pand aan de Hogeweg 265. Het stel ontwikkelde om de hoek op Koedijkerweg 3 in totaal achttien bedrijfsruimtes en verhuurd deze aan bijvoorbeeld Royal Kaas Handel.

Koedijkerweg

Foto: bedrijfsruimtes Koedijkerweg 3

73 H.A. Ossendrijver (18)

De geboren Amersfoorter is eigenaar van Beheersmaatschappij Woudenberg in Hoevelaken. Privé heeft hij vastgoed in Utrecht, Hoevelaken en Zeist. Meeste heeft hij in de stad Amersfoort: Breitnerstraat 11, Krommestraat 3, Langestraat 54, 82 en 133, Stuwdam 10 en 16, Arnhemsestraat 12 en De Stuwdam 10. Ossendrijver is vooral actief op Kamp waar hij nummers 26, 28, 42, 70 en 82 bezit.

74 B. Grizell (17)

Via zijn holding Grizell Beheer bv is de Utrechter Grizell een van de directeuren van Comma Vastgoed. Privé bezit hij Goudsbloemstraat 144, Het Klinket 39-41, Laan naar Emiclaer 18 en De Voeting 1. Alle panden hebben meerdere objecten.

De top 125: 75 t/m 51

75 J.J. Pos (17)

Inwoner van Alphen aan den Rijn is enig bestuurder van stichting administratiekantoor P.O.S. Vastgoed. Privé is Pos eigenaar van panden aan de Arnhemseweg 3 en 5 die hij heeft verbouwd tot appartementen.

76 H.H. Vreekamp (17)

“Aare-beie-beie-beie-beie!” Henk Vreekamp is een van de bekendste marktkooplui van Amersfoort. Al vele, vele jaren is hij met zijn groente- en fruitkraam op de Hof te vinden. In december 2018 liet hij het AD weten dat hij het na veertig jaar wat rustiger aan gaat doen. Zijn buurman Arnoud van de Veer zou de handel grotendeels overnemen. Vreekamp heeft in de loop der jaren een aardige vastgoedportefeuille opgebouwd met panden in Nijkerkerveen en Utrecht. Maar het meeste is toch te vinden in Amersfoort: Noordewierweg 147, Chromiumweg 9, Vijver 3 en 5, Langestraat 139, Hof 23, Haversteeg 2 A en Hendrik van Viandenstraat 30. De meeste panden bestaan uit meerdere objecten.

77 Familie Vonk (17)

Gaat zo te zien om drie zussen Vonk uit Zeist. Gezamenlijk bezitten ze in Amersfoort een reeks appartementen aan de Beethovenweg, in 2019 verkregen uit een erfenis.

78 G. Van ’t Net (16)

Amersfoorter met vastgoed in de Voltastraat 21 en twee panden op de Leusderweg (117 en 119) die uit meerdere objecten bestaan.

79 D.C van Amerongen (16)

100-jarige Amersfoorter met vastgoed in Utrecht en Amersfoort. In Amersfoort bezit hij Noordewierweg 139 en 141, Leusderweg 107, Stadsring 61, Utrechtseweg 55 en 68 en Bisschopsweg 132. Meeste panden bestaan uit meerdere objecten.

80 L. Alders (16)

Woont in Portugal. Heeft in Amersfoort voornamelijk bedrijfspanden aan de Everard Meysterweg 52 A en 54 A, Woestijgerweg 133 en 133 B, Kosmonaut 6 A, B en C en 8 A en de Van Tuyllstraat 6 A.

81 E.P. Vahstal (16)

Amersfoortse die met R.J. en R.A. Vahstal een reeks bergingen/stallingen heeft aan de Kapelweg.

82 P.T. Driebergen (16)

Inwoner van Bilthoven met veel panden in onder meer Almere en Utrecht op zijn naam. Bezit in Amersfoort Trekvogel 59-05. In de wijk Randenbroek bezit hij een reeks bergingen aan de Zweersstraat 3,5 en 9.

83 Stichting Amerpoort (15)

Grote instelling voor mensen met een verstandelijke beperking. Hoofdkantoor staat in Baarn. De Stichting Amerpoort is actief in een reeks gemeenten van Amersfoort tot aan Zeist. De stichting heeft een kleine 2500 cliënten en een jaaromzet van iets meer dan 162 miljoen euro. In Amersfoort bezit de instelling Langegracht 37, Klein Klaasjesstraat 1, Paulinapolder 20, Leeuwendalersplein 11 en Atheense Kreek 2. Laatste drie panden bestaan uit meerdere objecten.

84 M.J. van Nievaart (15)

Eigenaar van het in Amersfoort gevestigd Jules Investment bv, een financiële holding die eind 2019 een eigen vermogen van een kleine 5,4 miljoen euro had. Privé bezit Van Nievaart panden in met name het Gooi: Kortenhoef, Hilversum, Bussum en Naarden. In Amersfoort bezit hij Maanlander 35, Hendrik van Viandenstraat 13 B, Noordewierweg 119, Soesterweg 397 en Anna Paulownalaan 6. Sommige panden bestaan uit meerdere locaties.

85 G.G.J. de Ridder (15)

Amersfoorter die in 2019 met Th.W. en B.N. van Hamersveld uit Hoogland een reeks garageboxen aan Sextant 1 koopt.

Sextant garagebox

Foto: Garageboxen aan Sextant

86 M.J. van Bennekom (15)

Moet volgens het Kadaster in Amersfoort 15 objecten hebben maar van de persoon noch de panden is iets te vinden.

87 R.H.F. Van Berkel (14)

Richard van Berkel is oprichter van het Amersfoortse communicatie- en contentmarketingbedrijf LVB Networks. Heeft zijn zakelijk bezit ondergebracht in een financiële holding met de schitterende naam Flugzeug Im Bauch bv. Auteur van ‘Succesvolle contentmarketing in de zorg’. Is privé eigenaar van - hoe toepasselijk - Berkelstraat 6. Bezit verder Hof 31, Prins Frederiklaan 43 en Bergstraat 8. Laatste twee panden bestaan uit meerdere objecten.

bergstraat.jpg

Foto: Bergstraat 8

88 I.D. Nauta (14)

Eigenaar van Nauta Consult in Leusden dat kleine en middelgrote bedrijven adviseert. Nauta heeft privé Mussenpad 10-2, Binnen de Veste 14, Kapelweg 135 A, 151 B en 177 B, J.P. Sweelinckstraat 2-1 en in Hoogland Breeland 49-8.

89 A.H. Houtveen (13)

Dit is de bekende Amersfoortse trainer en sportschoolhouder (Fight and Power Academy) Andrew Houtveen, een van de trainers van de bekende freefighter Badr Hari. De sportman bezit Schimmelpenninckstraat 4 A (meerdere locaties) en Bisschopsweg 139 C t/m J.

90 A.W. Klawer (13)

Eigenaresse van het in Nijkerkerveen gevestigde Leeflijn bv en Leeflijn Vastgoed bv. Leeflijn biedt beschermd en begeleid wonen voor mensen met een beperking. Privé bezit zij vastgoed in Amersfoort: Palmstraat 324, Van Rootselaarstraat 30 en Het Wolfseind 47. De panden zijn opgesplitst in meerdere locaties.

91 J.E.C. Krabbe (13)

Amersfoortse orthodontist met bloeiende praktijk in Harderwijk. Schafte de afgelopen jaren vastgoed in Putten, Rotterdam en Koudekerke aan, maar kocht vooral in Amersfoort: Huijgenslaan 1, Evenaar 57, Soeverein 48, Friesestraat 87, vijf panden aan de Puntenburgerlaan en vijf aan de Piet Mondriaanlaan.

92 A.A.R. van der Linden (13)

Achtervelder die in Amersfoort van Lange Beekstraat 10 dertien appartementen heeft gemaakt.

93 E.A. van Amerongen (13)

Geboren Amersfoorter die in Portugal woont. Bezit Soesterweg 34 en 36 die in meerdere locaties zijn opgesplitst.

Soesterweg Amersfoort

Foto: Soesterweg 34/36

94 J.J. den Hertog (13)

Directeur van de Amersfoortse bouwbedrijven Bouwgroep Amersfoort, Herko Vastgoed en J. Heilijgers Exploitatie Onroerend Goed bv. Heeft privé Hobbemastraat 69 dat in meerdere locaties is opgesplitst.

95 M.A. Pon (13)

Publiciteit mijdende telg van de Pon-familie die met vastgoed ook opdook in de lijsten van Het Parool en De Volkskrant. De geboren Amersfoortse bezit in Amsterdam volgens Het Parool 393 adressen. In Amersfoort doet zij het wat bescheidener met 13 objecten. Zij heeft onder meer Albert Cuypstraat 33.

96 R.U. Tuinstra (13)

Een in Parijs geboren Amsterdammer. Kocht in 2017 met een stel anderen voor 1,2 miljoen het pand Mattias Withoosstraat 36 dat uit meerdere locaties bestaat.

97 C.J. Ruitenberg (13)

Dit is Rotary Club-lid en ondernemer Cees-Jan Ruitenberg. Is directeur van de Amersfoortse vastgoedbedrijven Meditech Benelux en Beleggingsmaatschappij ‘De Ruytenborgh’. Bezit privé Rijnstraat 16 en Tulpstraat 21, maar zijn bezit is vooral te vinden in de Schimmelpenninckstraat: 22 A en B, 26 A, 28 A en B, 30 A en B, 32 A en B en 34-1 en -2.

Schimmelpenninckstraat Amersfoort

Foto: Schimmelpenninckstraat 27 t/m 32

98 S. Van Dongen (13)

Amsterdammer. Bezit in Amersfoort met R. Peperkamp en de in de Verenigde Staten woonachtige A.C. Overeem Kamperbinnenpoort 4 en Weverssingel 9. Heeft met zijn echtgenote ook nog Zuidsingel 72. Alle panden zijn in appartementen opgesplitst.

99 J.A.J.M. van de Mortel.

Beter bekend en berucht als de Amsterdamse vastgoedman Jos van de Mortel van Metroprop. Berucht vooral in Heerlen waar hij menig robbertje uitvocht met Ron Meyer, de voorzitter van de Socialistische Partij. Die zit volgens Van de Mortel achter de website foutevastgoedbazen.nl waarop ook de naam van Van de Mortel prijkt. De vastgoed man zou te weinig ondernemen tegen leegstand van zijn panden. Het voormalige Quote 500-lid is een grote speler op de Amsterdamse vastgoedmarkt. De wielerfanaat is ook de man achter de succesvolle wielerploeg Parkhotel Valkenburg die recent het talent Lorena Wiebes opleidde. Van de Mortel kreeg, volgens hemzelf, ook de jonge Tom Dumoulin op de rails toen deze als neo-prof aan zichzelf twijfelde. In Amersfoort bezit Van de Mortel het bescheiden aantal van 13 objecten. Veel panden aan de Noordewierweg en verder bezit hij Kamp 34 waar King’s Chicken is gehuisvest.

De top 125: nrs. 100 t/m 76

100 J. Hommel (13)

Hoogbejaarde dame uit Leusden. Bezit in Amersfoort vooral panden op winkellocaties: Langestraat 74, 101 en 103, Leusderweg 103 A, 172, 178 en 180, Hof 37 A en Euterpeplein 3 A en 7 A.

101 C.A. Leenen (13)

Charlotte Leenen heeft een Praktijk voor Rebalancing in Deventer. Ze koopt en verhuurt garageboxen in Amersfoort maar over het hoe en waarom wil ze niets zeggen: ‘Ik heb geen behoefde om in gesprek te gaan met iemand die ik niet ken. De Stadsbron ken ik ook niet.’ Leenen heeft garageboxen aan de Zangvogelweg, Florestanstraat, Delilaplein, Wiekslag, Ariaweg en de Soesterweg.

102 R.H.H. Van den Brink & Parkwoud Beheer (12)

Ronald van den Brink is eigenaar van het Amersfoortse Parkwoud Vastgoed. Dat bedrijf heeft in Amersfoort Cort van der Lindenstraat 42 en Kamp 30. Privé heeft Van den Brink o.a. panden in de Langestraat (121, 123) en Kamp (36 en 36 A, 37, 39 en 41.

103 Stichting Tot Steun VCVGZ (12)

In 1884 opgericht als Vereeniging tot Christelijke Verzorging van Krankzinnigen en Zenuwlijders door Lucas Lindeboom met als doel christelijke verzorging te bieden aan psychiatrische patiënten. Tegenwoordig kent de stichting subsidiegelden toe voor wetenschappelijk onderzoek of innovatieve projecten in de psychiatrie. In januari 2019 koopt stichting zonder hypotheek een reeks panden aan de Wageningseberg: 35, 102, 104, 106, 108, 110, 112, 114, 116, 118, 122, 124 en 126. Waarom een vereniging die subsidies toekent in 2019 een reeks panden in Amersfoort koopt, is onduidelijk. Bestuurssecretaris Karen Malta wil daar niets over zeggen. ‘Waarom publiceert u zo’n lijst? Ik zie daar het nut niet van in. Wij werken niet mee.’

Wageningseberg

Foto: Gebouw Wageningseberg met appartement 102 e.v.

104 A.A. Winsemius (12)

Vrouw uit Krimpen aan den IJssel die op meerdere plekken in Nederland garageboxen opkoopt en beheert. In Amersfoort gaat om garageboxen in de wijken Liendert, Schothorst en Schuilenburg.

105 S.M.F. van Heel (11)

Inwoonster van Achterveld. Bezit in Amersfoort Louis Armstrongstraat 23, Utrechtseweg 34, Ringweg-Randebroek 29 A, Soesterweg 114, Mozartweg 17 A, en Gravin van Burenlaan 99.

106 H. Van den Hoogen (11)

Eigenaar van het Amersfoortse Be sure accounting bv en Porsche-liefhebber. Kocht in 2015 een Porsche 2.7 S Targa. Met deze aankoop poseerde hij in PUUR Porsche Magazine nr 7 van 2015. Bezit elf panden o.a. Heiligenbergerweg 66 C, 70 B en C., Van der Glashof 5 en 11 en Piet Mondriaanlaan 123 C, 127 H en F.

107 W.N.J. Rust (11)

Willem Rust, vastgoedman uit Rotterdam die boek schreef over de theorie en toepassing van de financiële rekenkunde in de vastgoedpraktijk dat verscheen bij de Universitaire Pers in Delft. Was oprichter en directeur van vastgoedbedrijf Fakton. Heeft met Robert van Ieperen en Bert-Jan van Stek de Maatschap Villa Monte die in Amersfoort Utrechtseweg 102 beheert. Het pand is door innovatiebureau On(t)roerend Goed omgebouwd tot elf appartementen voor mensen met ‘een kleine beurs, maar grote dromen. Zie hier voor meer informatie over dit project.

108 J.R. Dunselman (10)

Amersfoorter bezit Neptunusplein 40 A, Bevrijdingsweg 7, De Stolp 28, Noordewierweg 174, Soesterweg 201 en Banckertstraat 2. Laatste drie panden hebben meerdere locaties.

109 P.H. De Mol Van Otterloo (10)

Amersfoorter die zijn pensioen heeft belegd in complexen in het Bergkwartier. Het gaat om sociale woningbouw die hij naar zijn zeggen vier tot vijf jaar geleden heeft gekocht van het pensioenfond van de Staalindustrie. Gaat om Aalberselaan 2 A en C, 4 A en 12, Pieter Jelle Troelstralaan 31 A en B, Borgesiuslaan 49, Mr. Th. Heemskerklaan 45 B, Ruys de Beernbroucklaan 2 B, en Cort van der Lindenlaan 38 A

110 S.S. Oostveen (10)

Dit is Shelly Sabine Oostveen, dochter van de Utrechtse vastgoedbaron en politicus Wim Oostveen (Stadsbelang Utrecht), die op 11 maart 2018 overleed. Kort voor zijn dood gaf Wim Oostveen aan dat zijn kinderen zijn bedrijf Ovast zullen voortzetten. Shelly is een van de directeuren van Ovast maar heeft veel panden in Nederland privé in bezit. In Amersfoort bezit zij onder meer: Van Brammenstraat 37, 49, 57 en 69, Pieter Stastokerf 25, 37, 41 en 47 en Camera Obscurastraat 138.

Van Brammestraat1

Foto: complex Van Brammenstraat waar Oostveen enkele appartementen bezit.

111 F.H.G. Bokkers (9)

Inwoner van Hoogland. Bezit in Amersfoort Juliettestraat 27 en 29 en Hooglied 20. In Hoogland de Ds Posthumus Meijesweg 7, Zevenhuizerstraat 54 A, Kabof 79, De Klapmuts 15, Zandkamp 3 en 228

112 F.J.J. Konings (9)

Geboren Amersfoorter die volgens Kadaster in Italie woont. Is eigenaar van Holdingmaatschappij F. Konings bv. Bezit Billitonstraat 9, Lange Beekstraat 2 P, Leusderweg 24 R en 24 S, Burgerbuurt 16 en Bergstraat 27. Laatste pand heeft meerdere locaties.

113 A.H. van Nimwegen (9)

Amersfoorter met panden aan Soesterweg 232 A en Noordewierweg 95. Ook deze panden hebben meerdere appartementen.

114 S. Eveleens (8)

Inwoner van Aalsmeer die alleen of met anderen onroerend goed door heel Nederland bezit. In Amersfoort bezit hij Kamp 59 en Achter De Kamp 176. Beide panden zijn omgebouwd tot appartementen.

115 M.R.A. Keizer (8)

Inwoner van Hoogland met veel vastgoed in Hoogland: Lijsterbeslaan 23, Hamseweg 37 F, De Boskamp 28, De Koop 35, De Heetkamp 5, Tarwekamp 21, 43 en 45. In Amersfoort bezit hij Balladelaan 254.

116 T.H.W. Kelder (8)

Voormalig directeur van Autobedrijf Kelder. De Hoevelaker bezit in Amersfoort Van Bemmelstraat 92 en Lange Beekstraat 2E, Prinses Julianaplein 41, Paladijnenweg 114 en 116.

117 A. Van Ravenhorst (8)

Amersfoorter met appartementsgebouwen aan Krommestraat 56 en 62, Lieve Vrouwestraat 48 en Pater Nosterstraat 7.

118 J.J.J. van Wijk (8)

Amersfoorter koopt nogal wat panden samen met familieleden, zo blijkt uit de aktes in het Kadaster. Beestenmarkt 24 en 29, Rietzangerstraat 133, Breitnerstraat 10, Sint Janskerkhof 29, Leusderweg 239, Ronhaarstraat 49 en Laakboulevard 212

119 S. Amiri (7)

Bezit volgens het Kadaster circa zeven objecten in Amersfoort. Niets van en over deze persoon bekend.

120 A.R. Bos (7)

Amersfoorter met vastgoed verspreid over Nederland. In Amersfoort bezit hij Prins Frederiklaan 8, Barchman Wuytierslaan 76B, Soesterweg 273, 275 en 277 en Coninckstraat 38A en B.

121 M.D. Brooks (7)

Bezit de Oude Kerklaan 48 in Hoogland en verder twee panden aan de Soesterweg 106 en de Ligusterstraat 29. Laatste twee adressen bestaan uit meerdere locaties

122 A.C. Dijkgraaf (7)

Inwoner van Amersfoort met panden aan de Keesomstraat 15B, Nieuwstraat 21, Zevenhuizen 5, Utrechtseweg 72 en Stadsring 55, Stovestraat 26 1

123 H.H. de Haas (7)

Inwoner Bunschoten. Heeft twee panden: Zandgat 3 en Isseltseveld 66. Beide panden hebben meerdere locaties.

Zandgat Amersfoort

Foto: pand Zandgat 3

124 G. Reijerse (7)

Reijerse heeft samen met zijn echtgenote in Amersfoort een maatschap die zich bezighoudt met de verhuur van onroerend goed. Reijerse bezit onder meer drie panden aan de Chromiumweg. Verder panden aan Kamp, Lange Beekstraat, Willem van Mechelenstraat, Arnhemseweg en De Belschuur.

De top 125: nrs. 125 t/m 101

125 J.H.M. Thijssen (circa 7 locaties)

Een Amersfoortse die met name in Liendert panden bezit: Ganzenstraat 112, Wiekslag 71 en Zangvogelweg 117. Verder bezit zij Hendrik van Viandenstraat 10, Pieter Jelle Troelstralaan 37 en Isseltseveld 44A. Een deel van deze panden heeft als mede-eigenaar N.A.J. van Kester die op hetzelfde adres als Thijssen woont. Het tweetal bezit ook in Amsterdam wat vastgoed.

method

Siem Eikelenboom is freelance onderzoeksjournalist, werkzaam bij o.a. De Stadsbron en onderzoeksplatform Follow the Money. Hij is tevens part-time docent onderzoeksjournalistiek aan de Universiteit van Amsterdam en geeft trainingen en lezingen op het gebied van de structuren van rechtspersonen en de mogelijkheden om via die structuren geld weg te sluizen.

sources

De lijst van 125 eigenaren van vastgoed in de gemeente Amersfoort is gebaseerd op gegevens van het Kadaster dat op verzoek van De Stadsbron lijsten opstelde met natuurlijke en rechtspersonen met vastgoed in Amersfoort. Op basis van die lijsten heeft De Stadsbron verder onderzoek gedaan waarbij gebruik is gemaakt van het Kadaster, de Kamer van Koophandel en waarbij verschillede zoekmachines zijn gebruikt. Ook is gepoogd eigenaren te benaderen. Van degenen die de telefoon opnamen is een reactie in de lijst verwerkt.

(make yourself known using your full name)

comments

Steun de Stadsbron!

U steunt ons met een gift via IDeal al met een bedrag vanaf 2 euro per artikel.

Draag bij!