tags:

Directeur Nedahuis verlaagt salaris

by Siem Eikelenboom
July 26, 2019at 9:23PM

Na publicaties in De Stadsbron heeft de directeur van de Amersfoortse zorginstelling Nedahuis haar salaris omlaag geschroefd. Ook is de managementvergoeding verlaagd. Dat blijkt uit de herziene jaarrekening 2018 die onlangs bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is gedeponeerd.

IMG_1021.JPG

Eerder meldde De Stadsbron na eigen onderzoek dat Nedahuis, tegenwoordig Kommak geheten, in strijd met de wet geen openheid bood over het salaris van de directeur. In een eerder bij het ministerie gedeponeerde jaarrekening over 2018 stond alleen dat de kleine zorginstelling voor immigranten en vluchtelingen jaarlijks bijna 169.000 euro betaalt aan een managementvergoeding. Onduidelijk is aan welk bedrijf die vergoeding werd uitgekeerd. Mogelijk gaat het om Yosefi Investment BV, een prive-vennootschap van de directeur van Nedahuis.

Na de berichtgeving in De Stadsbron trok Nedahuis de bij het ministerie gedeponeerde jaarrekening 2018 terug. Op 17 juli bleek er nog geen nieuwe te zijn ingeleverd. Daarmee was Nedahuis opnieuw in overtreding omdat de wet voorschrijft dat een jaarrekening voor 1 juni moet zijn ingeleverd.

Maar op 19 juli heeft Nedahuis alsnog een herziene jaarrekening 2018 gedeponeerd. Voor het eerst is nu duidelijkheid over het salaris van directeur Soheila Yousefi: over 2017 verdiende zij 121.000 euro. Afgelopen jaar was dat 125.000 euro.

Maar uit het herziene jaarverslag blijkt dat ze in 2018 feitelijk 144.804 euro heeft verdiend. Beduidend meer dan de 125.000 die ze wettelijk mag verdienen. De bijna 20.000 euro die ze over 2018 teveel heeft verdiend, moet ze nu terugbetalen. Dit is opmerkelijk omdat zij eerder in een mail aan De Stadsbron schreef dat Kommak voldoet aan de Regeling bezoldigingsmaxima topfunctionarissen zorg en jeugdhulp.

Ook meldde ze foutief dat de wet niet verplicht tot het vermelden van het salaris van de bestuurder. De Wet normering topinkomens verplicht dat namelijk wel.

Uit de herziene jaarrekening blijkt ook dat de managementvergoeding naar beneden is bijgesteld: van bijna 169.000 euro naar 120.804 euro. Salaris en managementvergoeding zijn bedragen die passen bij zorgbedrijven met de omvang van Nedahuis.

Op een nieuwe mail waarin De Stadsbron vraagt om een toelichting over de verlaging van het salaris en de managementvergoeding heeft de directeur nog niet gereageerd.

Lees hier het eerste artikel over deze zaak:

Nedahuis overtreedt de wet door salaris directeur te verzwijgen

en hier het tweede artikel:

Nedahuis opnieuw in de fout

method

Siem Eikelenboom is zelfstandig onderzoeksjournalist. Hij werkt onder andere voor De Stadsbron en onderzoeksplatform Follow The Money. Hij is daarnaast part-time docent onderzoeksjournalistiek aan de multimediale opleiding van de universiteit van Amsterdam.

sources

Dit artikel is gebaseerd op de oude en de herziene jaarrekening van Nedahuis 2018; op gesprekken met CIBG, de afdeling van het ministerie van VWS die de jaarrekeningen van zorginstellingen controleert, en op een mail die directeur Yousefi eerder stuurde

    no comments yet

(make yourself known using your full name)

comments

Steun de Stadsbron!

U steunt ons met een gift via IDeal al met een bedrag vanaf 2 euro per artikel.

Draag bij!