Grimlach 69 (2) Toch onderzoek naar joodse belastingen

by Arjeh Kalmann
March 28, 2021at 11:57PM

Nauwelijks was vorige week Grimlach 69 verschenen ('Amersfoort geeft niet thuis in kwestie joodse belastingen) of de gemeente meldde zich bij De Stadsbron en bij Isabel Son die twee jaar op een antwoord had zitten wachten.

Son heeft in mei 2019 een verzoek gericht aan burgemeester Bolsius en aan de leden van de gemeenteraad om in Amersfoort een onderzoek in te stellen naar zogeheten 'immorele' belastingen, opgelegd aan joodse ingezetenen die de oorlog overleefd hadden.  “Immoreel omdat zij werden opgelegd aan mensen die niet door hun eigen toedoen, maar door een antisemitisch regime uit hun huizen waren gezet of gevlucht en daarna alsnog werden gevraagd te betalen voor een woongenot waar iemand anders gebruik van had gemaakt op hun kosten,” aldus Son in het stuk op De Stadsbron. 

De gemeente laat nu weten dat er een projectleider is aangesteld die met onder andere de input van Isabel Son een voorstel voor het onderzoeksproces heeft gemaakt. Ook andere gemeenten die een onderzoek hebben gedaan zijn geraadpleegd. In het voorstel staan mogelijke onderzoeksvragen en namen van organisaties en personen die het onderzoek kunnen uitvoeren.

 Dit alles komt in een voorstel dat aan de staf wordt voorgelegd. Dat zal naar verwachting in april zijn. Zodra het besluit genomen is kan er definitief een opdracht tot onderzoek worden verstrekt. 

Het spijt de gemeente dat dit alles zo veel tijd in beslag genomen heeft en dat Isabel Son zo lang in het ongewisse is gelaten.

method

Arjeh Kalmann is oud-hoofdredacteur van de Amersfoortse Courant en het Utrechts Nieuwsblad. Hij is mede-oprichter en bestuurslid van de Amersfoortse stichting Regionaal Spitwerk.

    no comments yet

(make yourself known using your full name)

comments

Steun de Stadsbron!

U steunt ons met een gift via IDeal al met een bedrag vanaf 2 euro per artikel.

Draag bij!