tags:

Hoe Amersfoort de zevende coronaweek door kwam

door Siem Eikelenboom
3 mei 2020om 14:20u

Staan er niet meer panden leeg dan een aantal weken geleden? Die vraag borrelde opeens op tijdens een van zijn wandelingen door het centrum van Amersfoort. Roel Frenken is procesmanager bij de gemeente Amsterdam maar woont in Amersfoort. De tijd die hij anders kwijt is met de reis tussen beide plaatsen, besteedt hij nu aan wandelen.

Om te kijken of er inderdaad sprake is van toegenomen leegstand, liep hij op een rustig moment door de Langestraat, keek rond op de Varkensmarkt en vervolgde zijn tocht door de Utrechtsestraat. Zijn opmerkingen sprak hij in op zijn mobiele telefoon waar de app OneNote zijn opmerkingen omzette in tekst. Thuis rangschikte hij alle gegevens in Excel.

Frenken noteerde in totaal 167 winkelpanden. In de meeste daarvan (30%) zitten kledingzaken. Andere grote categorieën zijn schoenenzaken (10%) en horeca (eveneens 10%). Na alle gegevens op een rij te hebben gezet, kwam hij tot een leegstand van 10%. Uit een artikel over de leegstad van winkelpanden uit 2019 kwam Amersfoort uit op een leegstand van 5%. Er lijkt dus sprake van een verdubbeling van het aantal leegstaande winkelpanden. Frenken houdt een slag om de arm: ‘Ik ben geen winkelexpert en de resultaten zullen niet 100% nauwkeurig zijn. Maar ik heb het idee dat de leegstand groter is dan een paar weken geleden.’

leegstaande winkelpanden in de Langestraat

Om meer gegevens te verzamelen liep Frenken afgelopen zaterdag ook nog over De Kamp en door de Arnhemsestraat. Op De Kamp telde hij 66 panden waarvan er 14 leeg staan (21%). Op de Arnhemsestraat vond hij vier lege gebouwen op een totaal  van 29 (14%).

Het zal een van de grote vragen van de komende maanden worden: hoe komt de binnenstad uit de lockdown tevoorschijn? Nu al is duidelijk dat winkeliers het loodje leggen, maar welke winkels precies? Staan panden van de grote, vaak internationale winkelketens leeg, of zijn het de plaatselijke middenstanders die het niet konden bolwerken?

En wat moet er in de leegstaande ruimtes komen? Nog meer horeca? Is er straks überhaupt nog horeca? Of gaan gemeente en ondernemersverenigingen creatieve plannen bedenken om tot een bruisend centrum te komen? En zijn de Amersfoorters bereid om hun centen daar te besteden in plaats van aan een virtuele kassa?

De grote doeken die stadsbrouwerij De Drie Ringen heeft opgehangen zijn bijna symbolisch.

spandoeken aan gevel: breng weer leven in de stadsbrouwerij

Nog een belangrijke vraag: hoe staat het verenigingsleven er voor? Als de crisis één ding heeft geleerd. dan is het wel het belang van de gemeenschap: van moskee tot muziekvereniging, van kerk tot buurtcomité. Het aantal initiatieven om elkaar te helpen en te steunen was enorm. Maar hoe vol zijn de kassen van alle verenigingen en stichtingen nog?

Liet Koningsdag 2019 een bomvol centrum zien met tal van activiteiten, de afgelopen maandag laat zich het best samenvatten in deze foto van mensen die in de rij staan voor een Oranjetompouce.

rij wachtenden buiten voor banketbakker Nijthof

foto: Alex Engbers

De 4 en 5 meiviering zal voornamelijk virtueel plaatsvinden. Amersfoort en Leusden organiseren samen 4 mei vanaf 19:15 uur tot aan 20:00 uur een unieke online dodenherdenking die via de website van de gemeente te volgen zal zijn. Ook de herdenking van de executies van 159 personen op de Leusderheide zal op 4 mei vanaf 13:45 vanuit huis zijn bij te wonen.

De gemeente is intussen druk met de behandeling van steunaanvragen van ondernemers en zzp’ers. Er zijn 4.000 aanvragen ontvangen. 3700 mensen hebben inmiddels een voorschot van 1500 euro ontvangen. Van 1200 mensen is de hoogte van de uitkering vastgesteld en toegekend. 260 aanvragers hebben dat bedrag inmiddels ontvangen.

Afgelopen week ontving het Meander MC weer de eerste niet-corona patiënten van wie de behandelend arts had vastgesteld dat de zorg niet langer uitstelbaar was. Een woordvoerder van het ziekenhuis meldt dat dit goed verlopen is: ‘De patiënten vinden het weer prettig dat hun behandeling doorgaat of dat ze geholpen worden aan hun aandoening.’

Maar niet iedereen is enthousiast. Meander MC heeft ook patiënten die aangeven liever nog niet te komen. ‘We hebben daar uiteraard begrip voor, maar overleg met de arts is wel noodzakelijk om geen onnodig medisch risico te lopen.’

De woordvoerder benadrukt dat het ziekenhuis veilig is: ‘Iedereen houdt zich goed aan de anderhalve meter afstand, zorgpersoneel draagt beschermingsmiddelen bij lichamelijk onderzoek en behandelingen. Verder heeft Meander uitsluitend eenpersoonskamers voor de verpleging. Dat bleek niet alleen tijdens de corona-periode uiterst effectief, maar dat zorgt er ook nu weer voor dat patiënten veilig kunnen worden verpleegd en er een minimale kans is op infecties en besmettingen.’

Op zondag was het aantal corona-patiënten gedaald naar twintig van wie twaalf op de IC.

grafiek aantal patienten met bewezen coronabesmetting, totaal en op IC

Dit is de laatste aflevering van de Corona-update. Nu de eerste sportactiviteiten voor jongeren tot twaalf jaar weer zijn toegestaan, meer winkeliers hun deuren openen en de basisscholen op 11 mei weer opengaan, wordt het tijd voor andere verhalen.

bijsluiter

Siem Eikelenboom is freelance onderzoeksjournalist, werkzaam bij o.a. De Stadsbron en onderzoeksplatform Follow the Money. Hij is tevens part-time docent onderzoeksjournalistiek aan de Universiteit van Amsterdam en geeft trainingen en lezingen.

bronnen

Social media, mailwisselingen met woordvoerders van de gemeente Amersfoort en het Meander MC. Onderzoek van Roel Frenken.

    nog geen reacties

(maak u bekend met uw volledige naam)

opmerkingen

Steun de Stadsbron!

U steunt ons met een gift via IDeal al met een bedrag vanaf 2 euro per artikel.

Draag bij!