tags:
1 comment

Jong in tijden van corona | update 2 april

by Yonah Kalmann en Koos van 't Hof
March 18, 2020at 3:53PM

School dicht, baantje gestopt, kroegen dicht. Yonah (18) en Koos (15) uit Amersfoort starten een mailuitwisseling over hun ervaringen en delen dit met de lezers van De Stadsbron. Wat gebeurt er allemaal als je jong bent in deze tijden van corona en hoe ga je daarmee om?

profielfotoos.jpg

Let op: van onderen naar boven lezen, de meest recente brief staat bovenaan.


2 april 2020, 21.56u

Hey Yonah,

Ik merk zelf ook dat het moeilijker wordt om dingen te verzinnen om over te praten. Ik kom steeds meer in een ritme. Het lijkt mij ook een goed idee om te mailen als er iets interessants te melden is.

Aan de ene kant vind ik het wel goed dat de scholen nog een maand dicht zijn. Het is beter als er minder coronapatienten zijn in het land voordat school weer open gaat. Wel vind ik het jammer dat de sportclubs nog dicht zijn.

Met groet,

Koos


31 maart 2020, 21.16u

Hoi Koos,

Mooie pennenbak heb je gemaakt!

Sorry dat ik gisteren niet heb gemaild, ik was het helemaal vergeten. Ik merk ook dat het me niet meer lukt om elke dag te schrijven, ook omdat er nu niet zo veel meer gebeurt. Zullen we afspreken dat we af en toe te mailen als we iets te vertellen hebben?

Hoorde net in het nieuws dat de scholen nog een maand dicht blijven, wat vind jij daarvan? Ik heb er gemengde gevoelens over. Op zich is wat extra ‘vrije tijd’ wel prettig maar aan de andere kant zou ik best wel weer gewoon naar school willen gaan.

Ik spreek je later weer!

Groet,

Yonah


29 maart 2020, 22.56u

Hé Yona,

Vandaag heb ik het project af gemaakt, het is een bak om mijn tekenspullen beter te ordenen. Het is best groot, 70 x 20 cm. Hier heb ik gisteren en vandaag aan gewerkt.

pennenbak.jpg

Gister heb ik ook bij Van Gogh gewerkt, was wel fijn om er even uit te zijn. In mijn vrije tijd ben ik graag in de stad aan het rond lopen en mountainbiken in het bos.

Wat ik normaal doe en nu niet is met vrienden omgaan. Dat mis ik nu echt wel. Ik ben zelf enigst kind dus ik heb geen leeftijdgenoten om me heen waar ik dingen mee kan doen.

Groet, Koos


28 maart 2020, 21.39u

Hi Koos,

Klinkt gezellig, wat zijn jullie aan het maken?

Goeie vraag, ik maak me er niet zo'n zorgen om. Zelfs al was het om onrust te voorkomen, is dat denk ik een goede keuze. Zoals je kon zien met al dat hamsteren kan onrust onder het volk snel doorslaan.

Tot nu toe heeft de overheid naar mijn mening goed gehandeld en volgens mij doen ze er alles aan om voldoende capaciteit te creëren.

Met mij gaat het voor de rest goed, heb gister de hele dag gevoetbald met dit lekkere weer. Heb nu minder te doen voor school dus kan me op dingen richten die ik leuk vind.

Wat doe jij normaal in Amersfoort wat nu niet meer kan? Voor mij is het op een terrasje zitten. Ga je wel eens uit?

Tot morgen,

Yonah


27 maart 2020, 19.32u

Hey Yonah,

Mijn dagen worden ook steeds minder bijzonder. Gister heb ik de hele dag vuurtje zitten stoken. We moesten wat hout wegwerken. Vandaag heb ik samen met mijn vader zijn zaag-/freestafel in elkaar gezet. Morgen gaan we een projectje zagen.

Ik ben wel een paar keer naar een festival gegaan. Lepeltje lepeltje natuurlijk, Joy en Torenpop. Van mijn ouders heb ik nog een tegoed voor Lowlands, al jaren.

Eigenlijk is het best wel bizar dat de regering zegt dat ze voorbereid waren, maar dat er nu toch aan zoveel dingen tekort is. Dachten ze nou echt dat ze goed voorbereid waren, of was het om onrust te voorkomen. Wat denk jij?

Mijn insta is koosvant, lekker volgers binnenharken ;-)

Dit was het voor vandaag. Ik hoop dat je vandaag een fijne dag hebt gehad.

Dikkedoei! Koos

PS: mijn vader gaat zo online borrelen met Houseparty. Hip man, grinnik.


26 maart 2020, 14.14u

Hey,

Ik heb vandaag niet zo veel te vertellen. Het is lekker weer dus heb wat in de tuin gevoetbald en aan school gewerkt. Ik ben nog bezig met een belangrijk groepsproject dus dat is best lastig op afstand. We hebben minimaal één keer per week een skypemeeting. De studie is leuk, ik vind het fijn dat je veel vrijheid hebt, alles is je eigen verantwoordelijkheid. Je wordt dus niet meer te laat of absent gemeld enzo.

Soenda is een festival in Utrecht. Voorlopig zeggen de evenementen in juli door te gaan, dus dat is nog spannend. Ben jij al wel eens naar een festival geweest?

Heb je Instagram? Je kan me toevoegen als je wilt, ik heet yonah_kalmann.

Groet,

Yonah


25 maart 2020, 21.05u

Ha Yona,

Vandaag heb ik alleen les Kunstvakken gehad. Daar hebben we theorie moeten doen, over vorm en ruimte. Het is herhaling om te leren voor de toets die er ooit aankomt. De leerkracht is heel kritisch op hoe het moet. Dat is wel goed maar ook vervelend. De formatieve toetsen worden nu elke week afgenomen voor elk vak, om onze inzet te volgen. De summatieve toetsen komen als we weer naar school kunnen. 

Vandaag ook weer naar bijles geweest voor Engels. Dat gaat gewoon nog door en dat was wel leuk en leerzaam. Ik kom daar graag. Heb jij bijles of bijles gehad vroeger? Hoe is de opleiding Kunst en Economie? 

Ik vind het best naar dat zoveel evenementen worden afgezegd. Wat is Soenda?  Bij mij is ook het een en ander afgezegd. Zuwaka (een zeilweekend met alle zeeverkenners uit de regio) is al afgezegd en PMakerij gaat waarschijnlijk ook niet door. 

Ik wist niet meer zo goed wat ik kon doen vandaag. Op zolder heb ik zitten grasduinen, toen zag ik een oude nerfgun. Deze heb ik maar uit elkaar gehaald om mee te kloten. 

Tot nu vind ik het niet lastig om deze mailtjes te verzinnen. Uitstelgedrag heb ik wel. 

Op de gezonde tijd!

Koos


24 maart 2020, 23.32u

Hoi Koos,

Leuk dat je ATM kent! Ik ben afgelopen jaren bij ITW geweest en het is erg leuk om daar te werken, als het doorgaat inderdaad.

Het begint nu wel een beetje zwaar te worden. Dat je niet meer met 3 of meer mensen mag afspreken zat er wel aan te komen, maar het hakt er toch wel in. En dat deze situatie tot juni zo blijft…

Ik baal ook heel erg dat alle evenementen zijn afgelast. Ik zou in mei naar Soenda gaan maar dit gaat dus niet door :(

Vervelend van school inderdaad, maar wel fijn dat je in ieder geval door kan gaan. Veel vrienden van mij zitten in het examenjaar en die hebben nu veel onzekerheid. Dat de eindexamens zijn afgelast is wel echt heftig! Hoe zit het met jouw toetsen? Ik kan je vertellen dat uitslapen ook best tegenvalt, het zorgt er snel voor dat je dag niet productief is.

Productief zijn is momenteel mijn grootste challenge. Nu ik zo veel tijd heb is het lastig om het nuttig te besteden. Ik probeerde vandaag wat te tekenen maar ik kan me niet goed focussen. Merk dat ik het ook lastig vindt om telkens dit stukje te schrijven. Verder heb ik ook niet veel gedaan, behalve Houseparty met vrienden. Dit is een soort Skype, best grappig en een goede manier om mensen te spreken in deze tijd!

Hou je taai,

Yonah


23 maart 2020, 18:03u

He Yonah,

Wat gaaf dat je bij ATM werkt! In de Stier staat mijn naam ergens en ik heb geholpen om de Stier jaren geleden naar zijn plek te trekken. Dat was wel grappig. Mijn school doet dit jaar weer mee met het aankleden van Intothewoods, misschien zien we elkaar dan! Als het doorgaat...

Buitenkunst is een soort van kamp voor alle leeftijden waarin je van alle soorten kunst workshops kan volgen. Als dit zo nog maanden door gaat met corona, dan grote kans dat het afgezegd wordt. Het kost teveel organisatie in onzekerheid. Dit zou echt zonde zijn. Ik weet niet hoe lang ik het nog kan volhouden om thuis te blijven zonder met vrienden af te spreken. Het begint best wel saai te worden om thuis te zitten. 

Ik word ook echt gek van school omdat ze een rooster hebben gemaakt om te zorgen dat we bijblijven. Hierdoor kan ik niet uitslapen,en dat wil ik zo graag. Uitslapen is een hele goede tijdbesteding vooral als je niet weet wat je kunt doen. 

Gisteren heb ik weer een paar uur gewerkt. Het was rustig in de stad terwijl het zulk lekker weer is. Ik word echt vrolijk van het zonnetje, helaas is het nog een beetje aan de koude kant. Best grappig om te zien dat mensen er nu zo naar snakken om naar buiten te gaan terwijl het afgeraden wordt. Ik snap het verlangen maar hou afstand. Best wel raar dat de NL-alert van gisteren twee talen in 1 bericht gebruikte. Keep your distance. Een paar jaar geleden zou ik dit niet eens kunnen lezen.

Wat is het bijzonderste wat jij vandaag hebt meegemaakt? Voor mij was er vandaag echt niets. Ik hoop dat jij wel een goede dag hebt gehad. 

Groet, Koos


22 maart 2020, 20:15u

Hey Koos,

Cool dat je een speaker hebt gemaakt! Klinkt leuk, zeeverkenners. Ik heb vroeger ook op scouting gezeten. Nu doe ik geen sport meer, maar ik ben gewoon vrij actief. 

Ik zag inderdaad dat brief van de koning op Netflix stond, ga het binnenkort bekijken! Heb vroeger het boek gelezen. 

Kan je me wat meer vertellen over Buitenkunst? Klinkt interessant! Zelf werk ik voor ATM ModelArt, een bedrijf van beeldende kunstenaars uit Amersfoort. Zij doen ook veel projecten voor festivals en afgelopen zomers heb ik daar meegewerkt. Ik hoop heel erg dat we aankomende zomer onze plannen kunnen volgen… De onzekerheid daarover vind ik het ergst.

Is Van Gogh nog open? Is natuurlijk afhalen. Beste frietzaak in Amersfoort, misschien kom ik je er een keer tegen haha. Op zaterdagavond spreek ik het liefst met vrienden af.

Hoe gaat het met school? Ik had een verslag en een paar groepsprojecten, maar deze heb ik nu voor het grootste deel afgerond dus ik heb het nu niet druk. Ik spreek daarom (tegen de adviezen in) nog af met vrienden, nu het nog kan! In onze buurlanden wordt het steeds strenger en ik ben bang dat dat hier ook gaat gebeuren. Bij de Soesterduinen en op de sportvelden is het drukker dan ooit (komt ook door het lekkere weer). Heb jij nog van het weer genoten?

Groeten, Yonah


21 maart 2020, 18:08u

Hé Yonah,

Wat ik nu vooral in deze tijd van corona aan het doen ben, buiten school, is veel muziek luisteren. Ik teken veel en probeer daarbij nieuwe technieken uit en niet te kritisch zijn op de resultaten. Dan komt het er meestal beter uit te zien. Vandaag ben ik vooral bezig geweest met het bouwen van een speaker. Deze ga ik vooral gebruiken voorop de boot, voor een lekker geluid. 

 Gister heb ik moeten invallen voor een collega bij Van Gogh, waar ik werk. Dat is een frietzaak in de binnenstad. Het is mijn eerste baantje, daar werk ik nu twee maanden. Het is een gezellig team, ik vind het leuk om daar te werken. Het is niet te eenzijdig, het is wel doorwerken. Daar moet je van houden. 

Vanavond gaan we naar Brief voor de Koning kijken. Je kent het boek van Tonke Dragt vast wel. Deze serie gaan we straks mee beginnen. Ik geef je een tip, als je het boek nog niet hebt gelezen, lees eerst het boek. Dan zie je het verschil tussen jouw interpretatie en die van de filmmakers.

De eerste week van de zomervakantie heb ik altijd ZoKa, zomerkamp van de zeeverkenners. De zeeverkenners is een speltak van scouting. Ik zit bij Cay Noya bij de Vosheuvel. Nu is het onderhoudsseizoen van de boten, ze liggen op het droge bij het clubhuis. We mogen nu ook niet aan de boten werken. Ik kan niet wachten totdat we weer kunnen zeilen. Wat is jouw sport?

Later in de zomervakantie wil ik graag naar Buitenkunst. Dat is een plek waar je leert hoe je een goed kunstwerk kunt maken. Vorig jaar heb ik daar leuke vrienden leren kennen, die wil ik daar graag weer zien.

Hoe ziet jouw ideale zaterdagavond er uit?

Groet,

Koos


20 maart 2020, 21:47u

Hey Koos, 

Ik weet niet wat jouw hobby’s zijn, maar zelf probeer ik deze tijd te besteden aan dingen waar ik normaal eigenlijk niet aan toe kom; een boek lezen, photoshop & indesign en ook tekenen. Teken je veel?

Dagen lang met het hele gezin thuis zijn blijkt toch wat zwaarder dan ik had verwacht, dus ik ben vandaag naar mijn vader toe gegaan (mijn ouders zijn gescheiden en wonen allebei in Amersfoort). We hebben net een film gekeken, Spirited Away. Is een aanrader! Heb je nog wat aanbevelingen voor mij?

Waar werk je? Vervelend dat je moest afzeggen. Ik heb nu ook problemen met inplannen, best irritant.

Ik hoop dat je gelijk hebt en dat we vanaf 6 april weer naar school kunnen, ik betwijfel het… Ik hoop vooral dat het deze zomer niet meer zo erg is! Mijn plannen lijken anders allemaal in duigen te vallen, heb jij al iets gepland?

 Groeten, Yonah


19 maart 2020, 14:07u

He Yonah, daar ben ik weer! Bij mij wordt het thuis elke dag saaier. Gelukkig heb ik wat dingen die ik voor school moet doen. Daar buitenom ben ik gewoon aan het netflixen en tekenen. Heb jij nog leuke suggesties wat je thuis kan doen? 

Ik zit op de mavo, op het Amsfort College in het derde jaar. Mijn school heeft een lesrooster gemaakt waar wij sinds gisteren mee werken. Dat is even wennen. Ik kan hulp vragen aan docenten en mijn moeder. Mijn vader gaat nog gewoon naar zijn werk. Door school heb ik mijn werk moeten afzeggen, omdat het rooster heel laat bekend was. Ik vind het jammer, maar het is wat het is.

Af en toe ga ik nog naar buiten, stukje lopen met mijn moeder omdat zij dat zo graag wilt. Gisteren ben ik naar bijles voor Engels geweest. Daar ben ik blij mee, want ik heb begrepen dat op 6 april de toetsweek gewoon start. 

Tot morgen!

Groeten, Koos


18 maart 2020, 11:48u

Hey Koos,

Aangenaam! Dit concept is voor mij ook nieuw, leuk om deze vreemde tijd op deze manier vast te leggen.

Ik ben 18 jaar en ik woon ook al mijn hele leven in Amersfoort. Ik studeer Kunst & Economie in Utrecht en krijg ook online colleges, maar ik geniet nu van een paar vrij dagen. Hoewel mijn deadlines gewoon blijven staan zijn alle tentamens verplaatst, dus dat is wel nice.. Op welke school zit jij?

Veel succes met afwassen, haha. Nu de basisscholen ook gesloten zijn zitten mijn broertje en zusje helaas ook thuis en hebben mijn ouders een rooster gemaakt met elke dag om 9 uur ontbijt… Hopelijk kan ik hier onderuit komen😁

Hoe breng jij nu je tijd door? Voor mij is het vooral Netflix en af en toe wat gamen. Ik heb veel online contact met vrienden en sprak afgelopen week nog gewoon veel af, maar dat wordt steeds lastiger, zeker nu alle horeca en uitgaansgelegenheden dicht zijn. Veel mensen die ik ken mogen zelfs niet meer de deur uit van hun ouders.

Ga jij nog de deur uit? Ik hoor graag van je,

Yonah


17 maart 2020, 18:16u

Hoi Yonah,

Wat is het gek om op deze manier kennis met jou te maken, zoiets heb ik nog nooit gedaan. Het lijkt me leuk om jou te leren kennen en van je te horen hoe het met jou gaat in deze tijden van corona.

Ik ben Koos, 15 jaar, woon in Amersfoort, leef hier al mijn hele leven met mijn ouders. Eergisteren heb ik tijdens het werk gehoord dat alle scholen op maandag dicht zouden gaan. Met mijn vader had ik een weddenschap hierover. Hij heeft gewonnen helaas, nu moet ik zes beurten afwassen.

Vandaag heb ik gehoord hoe mijn school het gaat doen met huiswerk vanuit huis. Ze hebben besloten dat we elke dag om 9 uur in een 'les' gaan via internet. Op deze manier volgen we een lesrooster, maar dan vanuit huis. Jammer! Ik dacht dat ik eigen baas over mijn tijd en schoolwerk zou zijn. Ik ben geen ochtendmens.

Hoe zit het met jou? Stay safe!

Koos

(make yourself known using your full name)

comments

Steun de Stadsbron!

U steunt ons met een gift via IDeal al met een bedrag vanaf 2 euro per artikel.

Draag bij!