2 comments

Lichtkunstenaar gekozen om joods monument te maken

by Arjeh Kalmann
January 3, 2023at 7:48AM

Het schetsonstwerp van lichtkunstenaar Tamar Frank is door een selectiecommissie gekozen om in Amersfoort uitgevoerd te worden. Licht van Herinnering, zoals het heet, komt aan het Borneoplein. De vijver en het plantsoen in het Leusderkwartier werden na een lange zoektocht aangewezen als de beste plek voor het joods monument. Het Borneoplein is onderdeel van de ‘route van Vrees en Hoop’ die jaarlijks op 11 oktober gelopen wordt als nagedachtenis aan het grootste transport van Kamp Amersfoort naar het station. De gemeente wil op deze manier de verhalen van Kamp Amersfoort en die van de vermoorde Amersfoortse joden in de openbare ruimte met elkaar verbinden. 

 In het schetsontwerp van Tamar Frank met als werktitel Licht van Herinnering, is de herinnering aan de slachtoffers tastbaar gemaakt in de vorm van spiegelende kubussen met daarin een lichtbron. Elke kubus staat symbool voor een van de slachtoffers. De kubussen op palen hebben verschillende hoogten, die verwijzen naar verschillende leeftijden van slachtoffers. Ze worden geplaatst op de grasvelden van het Borneoplein en mensen kunnen er tussendoor lopen. Op de datum van overlijden zal voor ieder slachtoffer vanaf de avond ervoor het licht in de kubus branden. Op het eiland in de vijver wordt een baken geplaatst in de vorm van een spiegelende zuil. Het licht van deze zuil brandt constant. 

Toonaangevend

Tamar Frank (1974) studeerde Monumentale Vormgeving aan de Academie voor Beeldende Kunst in Maastricht. Ze is een van de meest toonaangevende lichtkunstenaars van Nederland. Haar oeuvre bevat kunstwerken in de openbare ruimte, maar ook autonome lichtsculpturen en -installaties die te zien zijn in musea, op tentoonstellingen en op nationale en internationale (licht)festivals, zoals Amsterdam Light Festival, Glow Eindhoven en Into the Great Wide Open. Bij haar ontwerpen houdt ze rekening met elementen die specifiek zijn voor de locatie. 

Serralves em Luz- obras _Tamar  Frank (3).jpg

Lichtkunstwerk van Tamar Frank in het Portugese Porto

Over de keuze voor Frank en over haar ontwerp wordt binnenkort een informatieavond gehouden voor omwonenden en geinteresseerden. Het definitieve ontwerp zal in de zomer klaar zijn, waarna het vergunningentrajact wordt gestart. 

Over het precieze aantal vermoorde joodse Amersfoorters bestaat nog onduidelijkheid. Op de gedenkrollen die de Amersfoortse Raad van Kerken in de jaren negentig heeft laten maken en die in archief Eemland te zien zijn, staan 330 namen, maar de stichting Herdenkingsstenen Amersfoort die ‘struikelstenen’ heeft laten aanbrengen bij huizen waar gedeporteerde joden en vermoorde verzetsmensen hebben gewoond, ging uit van een hoger aantal. Historicus Jan H. Lodewijks doet al jaren onderzoek naar de cijfers en zal in het Jaarboek Flehite 2023 de uitkomsten van zijn onderzoek publiceren. 

Geen mededelingen

 Over de samenstelling van de commissie die uit de schetsontwerpen van drie kunstenaars Licht van Herinnering van Tamar Frank als de beste selecteerde, doet de gemeente geen mededelingen. Eerdere pogingen van De Stadsbron om de namen bekend te maken van de commissie die het kunstwerk voor het nieuwe stadhuis gaat kiezen, leden schipbreuk. Zelfs de namen van de Kunsttribune, burgers die de gemeentelijke werkgroep van advies dienen bij deze keuze, worden geheim gehouden. 

method

Arjeh Kalmann is oud-hoofdredacteur van de Amersfoortse Courant en het Utrechts Nieuwsblad. Hij is mede-oprichter en bestuurslid van de Amersfoortse stichting Regionaal Spitwerk.

(make yourself known using your full name)

comments

Steun de Stadsbron!

U steunt ons met een gift via IDeal al met een bedrag vanaf 2 euro per artikel.

Draag bij!