Lijsttrekkers kruisen de degens in Eemhuis

by Daan Bleuel
March 11, 2019at 8:47AM

Duurzaamheid en woningbouw: dat zijn de thema’s die centraal staan in het verkiezingsdebat dat RTV Utrecht, De Stad Amersfoort, Bibliotheek Eemland en nieuwssite ‘De Stadsbron’ in de aanloop naar de verkiezingen voor Provinciale Staten organiseren. Het debat gaat woensdag 13 maart plaatsvinden in de grote hal van de bibliotheek aan het Eemplein en begint om 20.00 uur. Belangstellenden zijn van harte welkom.

Tien partijen reageerden positief op de oproep van de organisatie om mee te doen aan het debat. D66, CDA, VVD, PvdA, GroenLinks, SP, CU, PVV, 50 plus en U26 sturen vertegenwoordigers naar Amersfoort om onder leiding van Kees Hoogendijk (RTV Utrecht) te debatteren over thema’s die naar verwachting de gemoederen in het provinciehuis de komende vier jaren flink zullen bezighouden.

DENK, Partij voor de Dieren en Forum voor Democratie reageerden niet op de oproep van de organisatie. Zij zullen aanstaande woensdag dus geen actieve rol in het debat spelen. Dat geldt ook voor het SGP, dat om religieuze redenen afzag van deelname aan het debat. Het is woensdag 13 maart ‘Biddag voor gewas en arbeid’.

Duurzaamheid is een thema dat de kiezer dezer dagen flink bezighoudt. Woningen die gasloos moeten worden, weilanden met zonnepanelen, windmolens; het zijn zaken die bij tijd en wijle het publieke debat flink verhitten. Over het doel - het redden van het klimaat - zijn de meningen niet zo verdeeld. De vraag wie de kosten van de maatregelen moet dragen, verdeelt de kiezer des te meer.

‘Woningbouw weegt op bepaalde plaatsen zwaarder dan natuurbehoud’. Met die stelling maakt de organisatie van het debat duidelijk dat het zo langzamerhand kiezen of delen wordt in bepaalde regio’s. Er zijn de komende jaren duizenden nieuwe huizen nodig om de woningnood in de regio op te lossen. Voor zo’n bouwopdracht zijn grote oppervlakten bouwgrond nodig.

D66 schuift voor het debat Gedeputeerde Pim van den Berg naar voren. Van den Berg was, voor hij naar de provincie ging, wethouder in Amersfoort. Voormalig raadslid Rob van Muilekom (PvdA) zal in Amersfoort de nodige naamsbekendheid genieten. Dat geldt ook voor SP’er Rob Molenkamp die nog steeds deel uitmaakt van de Amersfoortse gemeenteraad.

Tineke Koelewijn vertegenwoordigt het CDA, Roy Luca, wethouder in Zeist, treedt op namens nieuwkomer U26. Arne Schaddelee (CU), André van Schie (VVD), René Dercksen (PVV) en Mieke Hoek (50 plus) zijn de andere deelnemers aan het debat. Namens Groen Links neemt lijsttrekker Huib van Essen deel aan het debat. 

GroenLinks liet nog niet weten wie namens de partij in het debat het woord zal voeren.
Het debat wordt woensdag 13 maart in de hal van bibliotheek Eemland gehouden en begint om 20.00 uur. Belangstellenden zijn vanaf 19.30 uur welkom. RTV Utrecht-presentator Kees Hoogendijk treedt op als debatleider. Het programma is rond 22.00 uur afgelopen.

Eerder lijsttrekkersdebat.jpg

Beeld van een eerder verkiezingsdebat in de hal van de bibliotheek. Foto De Stad Amersfoort/BDU Media

www.destadsbron.nl, het platform voor regionale onderzoeksjournalistiek, publiceerde in de aanloop naar de verkiezingen twee grote verhalen; een interview met Gedeputeerde Pim van den Berg en een artikel waarin de programma’s van de partijen centraal staan.

method

www.destadsbron.nl  publiceerde in de aanloop naar de verkiezingen twee grote verhalen; een interview met Gedeputeerde Pim van den Berg en een artikel waarin de programma’s van de partijen centraal staan.

    no comments yet

(make yourself known using your full name)

comments

Steun de Stadsbron!

U steunt ons met een gift via IDeal al met een bedrag vanaf 2 euro per artikel.

Draag bij!