tags:

Markt met maatregelen

by Siem Eikelenboom
March 20, 2020at 2:57PM

Vrijdag 20 maart. Noen. Omdat de super al dagen geen pieper op voorraad heeft, vat ik het plan op om aardappels te kopen op de markt. Maar is dat wel verstandig? Is er een plek waar mensen dicht op elkaar zijn dan is het normaliter wel de markt. Hoe is dat nu?

'Brood 1 euro, brood 1 euro", brult een marktventer. Rond zijn kraam heeft hij zwarte hekken opgesteld. Klanten die aan de beurt zijn mogen binnen de hekken. De rest moet wachten. Op gepaste afstand. Maar er is geen rest. Veel mensen lopen nogal snel door. Waar in normale tijden juist de markt een ontmoetingsplaats is en waar je altijd groepen mensen met elkaar ziet kwebbelen, zie je nu alleen stelletjes en individuen. Mensen kopen hun boodschappen en verdwijnen weer schielijk. Terug naar huis. Terug in quarantaine.

broodenkoek.jpg

foto. Brood & Koek

Ook Visspecialiteiten de Graaf heeft hekken en rood-witte linten voor de kraam aangebracht. Hier staan wat klanten te wachten. Keurig op een afstand van minimaal anderhalve meter. Zoals de deskundigen het voorschrijven.

degraaf.JPG

foto: De Graaf

Wat zijn de mensen op de markt op De Hof gedisciplineerd. Voor een groenten- en fruitkraam  staat een man met een blauwe AH-tas op ruime afstand van de mensen die aan de beurt zijn. Mensen lijken allemaal contactloos te pinnen. Je ziet niemand met contant geld in de handen.

manmetahtas.JPG

foto: man met AH-tas

 Thuisblijven is geen optie, zegt de aardappelboer die me na acht pieperloze dagen aan twee kilo Opperdoezen helpt. 'Mijn vrouw moet thuis werken. Na twee dagen met elkaar te zijn opgescheept, vind ik het heerlijk om weer wat te doen.' Maatregelen heeft ook hij genomen, voor zijn kraam staat een extra rij kratten, zodat klanten op gepaste afstand van hem blijven.

De gesprekken die ik opvang gaan over, hoe kan het anders, het virus. Ik loop een muziekvriend tegen het lijf. Hij is met zijn gezin vrijwillig in quarantaine gegaan. Zijn vriendin heeft een auto-immuunziekte en behoort tot de risicogroep. Zijn 90-jarige vader kan en mag hij nu niet bezoeken. Hij is er even uit om wat noodzakelijke inkopen te doen. Het zijn de verhalen die je overal hoort.

Maar het goede nieuws is: de markt gaat door. Ook morgen. De kramen liggen ook morgen vol met brood, vis, groenten, vlees en kleding. Er geldt maar een wet: hou afstand.

stoepje.JPG

foto: T Stoepje: 4 bollen uit de oven voor 1 euro

sources

Rondgang op de markt vrijdag 2o maart tussen 12:00 en 13:00 uur.

    no comments yet

(make yourself known using your full name)

comments

Steun de Stadsbron!

U steunt ons met een gift via IDeal al met een bedrag vanaf 2 euro per artikel.

Draag bij!