tags:
2 comments

Observaties van een tweedehands boekverkoper, aflevering 2: Wie is de engerd?

by Nico van Splunder
May 4, 2020at 3:31PM

Een mevrouw en haar puberdochter komen bij ons in de boekwinkel en spreken mij aan met: “Mijn zoon van 28 heeft een grote ‘vaccinatie’ voor Adolf Hitler. Heeft u daar ook boeken over?” Terwijl ik met beiden naar de hoek Geschiedenis en de enorme sectie Tweede Wereldoorlog loop, voegt ze er nog aan toe: “Het moet wel met veel plaatjes zijn, want van lezen houdt hij niet.” “Ik zal even kijken wat we dan hebben”, zeg ik. “Ja”, gaat ze door, “de schat is zo vol van Hitler dat ik hem een paar boeken voor Kerst wil geven.” Ik onderdruk bij mezelf een unheimisch Gefühl en begin een beetje stuurs een aantal titels uit de kast te halen. De meeste vallen snel af omdat ze teveel tekst bevatten, maar een fotoboek met veel kiekjes uit Hitlers buitenverblijf de Berghof en een fotoboek over de Wehrmacht vallen bij moeder en dochter in de smaak.

Ik probeer in een wanhoopspoging, ter compensatie, een andere titel: “Hitler en Stalin, mythen, leugens en legenden” Tevergeefs. Op de voorkant van het boek staan foto’s van beide heren. Ze wijst op die van Stalin en zegt: “O nee, dat vind ik zo’n engerd!”

stadsbron_2.png

Ilustratie door Danibal, www.danibal.nl.

method

Nico van Splunder is in- en verkoper bij antiquariaat 't Ezelsoor, en deelt regelmatig zijn observaties met De Stadsbron

(make yourself known using your full name)

comments

Steun de Stadsbron!

U steunt ons met een gift via IDeal al met een bedrag vanaf 2 euro per artikel.

Draag bij!