tags:

Onderzoek naar jonge mantelzorgers

by Nienke Zoetbrood
February 9, 2022at 9:59AM

Eén op de vijf volwassen Amersfoorters is mantelzorger. En dan zijn de jongeren die zorgen voor een ouder, broer of zus nog buiten beschouwing gelaten. Het kan fijn zijn om voor een naaste te zorgen, maar het kan ook te zwaar zijn. De druk op mantelzorgers is groot: een vijfde van hen voelt zich zwaar belast. 

Door de coronacrisis, de vergrijzing en tekorten in de zorg wordt de belasting steeds groter. Ook voor jongeren die voor een naaste zorgen. Heeft de stad deze jonge mantelzorgers wel in zicht? En krijgen zij voldoende ondersteuning?

Jonge mantelzorgers zijn volgens experts en instanties een kwetsbare groep. De kans om achter te raken in de samenleving is groter voor hen. Zo kunnen ze terecht komen bij leerplichtambtenaren door schoolverzuim. Sommigen moeten hun werk opzeggen en dat maakt het lastiger om rond te komen.

De Stadsbron doet in samenwerking met De Balie in Amsterdam en journalistiek collectief Bureau Spotlight in Ede de komende maanden onderzoek naar jonge Amersfoortse mantelzorgers. Ze vallen buiten de officiële cijfers. Worden ze op andere plekken ook over het hoofd gezien? Welke impact heeft het zorgen voor een naaste op hun leven? Voelen zij zich gezien?

Ben je onder de 26 en zorg je voor een familielid of vriend, of ken je een jonge mantelzorger? Om de uitdagingen in beeld te krijgen, komen we graag in contact met jonge mantelzorgers in Amersfoort. Laat ons weten waar je tegenaan loopt en mail naar mantelzorg@destadsbron.nl.

Over Live Journalism

We doen dit onderzoek de komende vier maanden samen met de onderzoeksredactie van De Balie in Amsterdam en Bureau Spotlight in Ede. We gaan met je brainstormen en we publiceren journalistieke verhalen en portretten. Tot slot brengen we het onderzoek samen in een verrassende theatervoorstelling. Want wij geloven: verhalen moet je tot leven wekken, in de journalistiek en op het podium.

"Het theater is bij uitstek de plek waar je emotionele, schokkende en belangrijke verhalen kan vertellen. Juist ook als het gaat om onderzoeksjournalistiek. Live Journalism is een methode die op zijn best, met dramatische middelen, licht kan werpen op wat anders verborgen blijft."
Yoeri Albrecht, directeur De Balie

    no comments yet

(make yourself known using your full name)

comments

Steun de Stadsbron!

U steunt ons met een gift via IDeal al met een bedrag vanaf 2 euro per artikel.

Draag bij!