1 comment

Grimlach 4 Ons geld voor hun feestje

by Arjeh Kalmann
July 5, 2018at 7:52PM

Amersfoort is de op één na grootste stad van een provincie die zijn naam ontleent aan die van de grootste stad: Utrecht. Het is alsof je Limburg Maastricht noemt, Overijssel Zwolle, Gelderland Arnhem, Friesland Leeuwarden of Groningen… O nee, dat laatste is niet zo’n goed voorbeeld.

Hoe zit het met de machtsverhoudingen in onze provincie? Heeft onze regio er iets in de melk te brokkelen?

Utrecht heeft ongeveer twee keer zo veel inwoners als Amersfoort, en dat zou dus puur getalsmatig een twee keer zo groot aantal statenleden rechtvaardigen. Van de 49 statenleden wonen er 10 in Utrecht en 4 in Amersfoort. Ik kan er eentje naast zitten, want alleen van het VVD-statenlid Neeke Eijsbroek weet ik niet waar ze woont. Ze reageert niet op een mail om ons haar woonplaats te onthullen, maar op haar provinciale website lees ik dat haar favoriete plekken in de provincie kasteel De Haar en De Vecht zijn, dus dat belooft weinig goeds voor Amersfoort. De verhouding Utrecht-Amersfoort zou dus ook 11:4 kunnen zijn.


Van de 11 provinciale fractievoorzitters, van wie ik een groepsportret in mijn huis-aan-huisblad aantrof, woont er ééntje in Amersfoort, Rob van Muilekom van de PvdA. De PvdA-fractie in de staten telt slechts 5 leden. De andere fractievoorzitters komen uit Zeist, Vreeland, Benschop, Bunnik, Houten (2X), Bilthoven, Utrecht, Driebergen en IJsselstein. De enige fractievoorzitter uit de stad Utrecht, Arthur Kocken, leidt de 9 man/vrouw sterke VVD-fractie. Hij heeft aanmerkelijk meer invloed dan onze Rode Rob die op de groepsfoto op de bovenste rij als linksbuiten staat. 

Van de gedeputeerden, de dagelijks bestuurders van de provincie, kan ik helaas de woonplaatsen nog niet publiceren. Een verzoek om mij die informatie te verstrekken, ligt al een week bij de provincie, maar heeft nog geen antwoord opgeleverd. Er wordt, naar verluidt, tot op hoog niveau (in het torenhoge Ex-Fortisgebouw) over ons verzoek overlegd. Gelukkig weten we zelf dat Pim van den Berg in Amersfoort woont. Velen denken met weemoed aan hem terug als D66 wethouder in zijn woonplaats, maar sinds hij het politiek hogerop heeft gezocht, horen we nog maar weinig van Pim. U houdt de woonplaats van zijn collega’s nog van me tegoed.

Het mag tegen de achtergrond van bovenstaande cijfers – Amersfoort is ernstig ondervertegenwoordigd in het Utrechtse machtscentrum – geen wonder heten dat de provincie Utrecht opnieuw royaal de beurs voor de grote stad heeft getrokken, en 2,1 miljoen euro heeft gereserveerd voor de start van de Ronde van Spanje in 2020 in de stad Utrecht. Utrecht heeft een paar invloedrijke wielergekken (Cor Jansen van de Hogeschool, Henk de Breij van Claudia en radioreporter Jeroen Wielaert van de NOS) die er eerder al in slaagden om met heel veel stedelijk én provinciaal geld Le Grand Départ van de Tour de France binnen te halen. De in 2015 wereldwijd uitgezonden beelden van de renners onder de Dom hebben de stad geen kwaad gedaan, als we de evaluatierapporten mogen geloven, maar wat schieten wij – inwoners van het oosten van de provincie – daar in hemelsnaam mee op? Waarom moet – plat gezegd – óns geld nu wéér in hún promotiefeestje worden gestoken?

Maar nee, laten we als onderknuppeltje niet jaloers worden op onze grote broer. Per slot van rekening stoppen gedeputeerde staten ook héél veel provinciaal geld in de door alle Amersfoorters zo vurig gewenste Westelijke Rondweg.

(make yourself known using your full name)

comments

Steun de Stadsbron!

U steunt ons met een gift via IDeal al met een bedrag vanaf 2 euro per artikel.

Draag bij!