tags:

Podcast mei 2019

Politieke podcast Amersfoort: "Woningbouw in Vathorst-Bovenduist splitst de coalitie in twee├źn"

Het doel om duizend woningen per jaar te bouwen in Amersfoort, zorgt voor verdeeldheid tussen de coalitiepartijen in Amersfoort. Het woningbouwbeleid mist daardoor daadkracht. Tot deze conclusie komen de opiniemakers van De Stad Amersfoort, De Stadsbron en RTV Utrecht in de derde politieke podcast die vandaag verschijnt.

Vanuit de Espressobar in Bibliotheek Eemland praten de journalisten over mogelijke woningbouw in Vathorst-Bovenduist en in Park Schothorst. De podcast is hier te beluisteren. "Er ligt een gigantische opgave die de coalitie zichzelf gesteld heeft", vertelt John Spijkerman van online krant De Stadsbron.

De discussie in Vathorst-Bovenduist "Splitst de coalitie in twee", vindt Jeroen de Valk van huis-aan-huiskrant De Stad Amersfoort. GroenLinks ziet woningbouw op die locatie als allerlaatste optie vanwege de wens om het groen te behouden en ook D66 staat niet te springen. De VVD wil wel gaan bouwen.

Er is ook meningsverschil over welk type woningen er moeten komen. In hoeverre kunnen projectontwikkelaars gehouden worden aan de verplichting om bij ieder nieuwbouwproject voor tenminste 35 procent in de sociale sector te bouwen? De partijen denken er verschillend over. "Het zijn natuurlijk ook discussies om jezelf te profileren naar buiten toe", zegtJohn Spijkerman. Maar ondertussen ontbreekt het hierdoor wel aan daadkracht, vinden de opiniemakers.

Draagvlak

Dennis van Ommeren van RTV Utrecht stelt dat een woningbouwplan in Park Schothorst wijst op een andere uitdaging voor de coalitie: het organiseren van draagvlak. De wens om zestig woningen te bouwen in 'de groene long van Amersfoort' zorgt voor veel weerstand onder inwoners. "Dit is een terugkerend onderwerp, mensen die zich niet betrokken voelen bij de besluitvorming."

Tijdens een debat hierover in de raad was er een spandoek te zien gericht tegen GroenLinks. Volgens John Spijkerman is die partij in de ogen van het publiek hoofdverantwoordelijk voor dit plan. "Mensen vragen zich af hoe een partij die zich zo groen profileert zo'n plan kan steunen. Dat is wel een lastige positie voor die partij." De drie politieke duiders denken dat de coalitie het nog flink lastig kan krijgen omdat het verzet vanuit de oppositie en inwoners tegen grootschalige woningbouwplannen zal blijven terugkeren.

Steun de Stadsbron!

U steunt ons met een gift via IDeal al met een bedrag vanaf 2 euro per artikel.

Draag bij!