Stadhuisdiscussie 4 - Niet weg van dit stadhuis

by Joke Sickmann
November 7, 2019at 12:23AM

5 november 2019 Opinie

Deze morgen word ik wakker met een verslagen gevoel. Ik realiseer mij dat het binnenkort afgelopen is. Nog een week en dan gaat de gemeenteraad het besluit nemen dat er elders in de stad een nieuw stadhuis wordt gebouwd. Het oude stadhuis wordt opgeheven, het gebouw zelf wacht een onzekere toekomst. Voor mij voelt dit besluit aan alsof iets wat je lief is wordt afgedankt. Ik sta daar niet alleen in. Het is een kwestie van gevoel.

Later deze morgen ontvang ik een bericht van een Amersfoorter. Hij schrijft:  Wat ben ik blij te lezen dat 42%  van Het Amersfoort Panel voorkeur heeft voor renovatie van het stadhuis.. Ik ben één van die mensen die de bouw van het huidige stadhuis van het begin heeft kunnen volgen. De filosofie achter de vorm van het stadhuis was dat het gebouw aan de Stadsring de uitstraling kreeg van een muurhuis uit de twintigste eeuw. Dat is het geworden  en dat doet het. Ik denk dat Amersfoort daar trots op kan zijn. Laten we dit zeker voor de toekomst bewaren als  stadhuis. De huidige locatie is heel bewust gekozen gezien de ligging aan de rand van de binnenstad. Voor een ieder toegankelijk  wandelend, met de fiets en per openbaar vervoer. Hopelijk keert de politiek het tij en kiest zij toch voor een zorgvuldige duurzame renovatie. *1) 

Ik ben echt blij met het bericht. Zie je wel, ik ben niet de enige die het doodjammer zou vinden als de slopershamer eroverheen gaat. Of dat er aan de westgevel  parmantige balkonnetjes worden gehangen. Of dat er iets heel anders van wordt gemaakt.  Dit stadhuis. Tja,  begin jaren ’70 is Amersfoort met de bouw begonnen en in 1974 was het klaar. Waar woonde ikzelf  in die tijd? Amersfoort kende ik nog niet. Ik was er nog nooit geweest. Pas in ‘91 kwam ik hier wonen en vast en zeker ben ik in dat eerste jaar één of twee keer in het stadhuis geweest. Ik kan me daar niets meer van herinneren. Dat veranderde wel toen ik hier thuisraakte en Amersfoort leerde kennen en eindelijk begrijpen. Ja, ik hoor hier thuis. Ik ben een echte Amersfoorter: het stadhuis moet blijven.

Toch schrik ik iedere keer weer op bij de gedachte dat het stadhuis wordt afgedankt. Betekent dit gebouw dan nu echt niets voor de meeste Amersfoorters? Voor die nieuwkomers? Het zijn immers de meeste stemmen die gelden? Ja zeker wel. Het grote probleem is dat mensen zich  ‘verlies’ pas realiseren op het moment dat wat verloren is niet meer bestaat. Zo is het Amersfoort toch ook vergaan toen het station werd gesloopt?  Dit bijzondere station van Margadant is in 1997 liefdeloos afgedankt. Er is niet eens afscheid van genomen!  Wat kan je er nog aan doen, zullen de tegenstanders van sloop gedacht hebben. Bekijk maar eens het droevige filmpje waarin de sloop van dit bijzondere en historische gebouw is vastgelegd. En neem kennis van de reacties. *2)

Ik realiseer me nu pas, dat ook dat station paste bij onze stad.

afbraak station.jpg
Foto Gideon Boekenoogen jr. , archief Amersfoort

*1) Tekst mail: L. Witteveen

 *2) Zie de ontroerende film van de sloop van het oude station.


(Video Ivonne Wierink)

    no comments yet

(make yourself known using your full name)

comments

Steun de Stadsbron!

U steunt ons met een gift via IDeal al met een bedrag vanaf 2 euro per artikel.

Draag bij!