tags:

Stadsranden 5 't Klavertje

by Robin Bruinsma en Rob Gerritsen
September 2, 2020at 1:24PM

aflevering 5 foto 3.jpg

Bij ’t Klavertje geven ze grif toe dat de ligging nagenoeg ideaal is en dat er van overlast absoluut geen sprake is. Het ongeplaveide parkeerterrein met kuilen die volstromen als het regent biedt voldoende ruimte, zelfs voor de vehikels van pakketbezorgers en truckers. De klandizie is zo internationaal als Europagezinde politieke partijen het graag zien en over de service hoor je niemand klagen.

De coffeeshop bevindt zich in de kelder aan de achterzijde van wat ooit het schnitzelrestaurant Tirol was met op de bovenverdieping kamertjes voor arbeidsmigranten. Schnitzels worden er al sinds mensenheugenis niet meer gebakken, ook al doen de tafels en stoelen binnen vermoeden dat je er nog steeds kunt aanschuiven. Sinds er een paar jaar geleden brand uitbrak in het woongedeelte verblijft er niemand meer, dus de commissie Roemer die namens de regering onderzoek doet naar de erbarmelijke woonomstandigheden van Poolse, Roemeense, Bulgaarse en andere gastarbeiders uit Oost-Europa hoeft er niet langs te gaan.

Om de hoek, aan de Nijkerkerstraat, wonen wel mensen, in netjes onderhouden huizen. Of ze vaak buiten zitten, valt te betwijfelen, want behalve dat de lucht er zwanger is van stikstof worden ze ook nog eens omringd door bedrijvigheid. Ga maar na, je vindt er binnen een straal van een paar honderd meter een bandenspecialist, een duikcentrum, een autowerkplaats, een enorme fietswinkel, een verkoper van motoren en scooters, een schoonheidssalon (ook voor haar en zijn haar), een met onkruid overwoekerde parkeerlocatie met tientallen blauwe busjes van een landelijk opererende koeriersdienst (een kantoor ontbreekt), een leasemaatschappijtje, een webwinkel met edelstenen en mineralen voor mens en dier én een ruim bemeten eetgelegenheid volgens de inmiddels misschien wel een beetje uitgekauwde formule van ‘eet zoveel je kunt eten’. De gevel van het pand zullen de wat oudere lezers van de Stadsbron ongetwijfeld herkennen: ooit zat er decennialang Schep, een begrip bij weggebruikers en andere passanten.

Blikvanger van dit allegaartje, deze tegen de grens van Nijkerk aan schurkende Amersfoortse uithoek, is de lichtbak in de vorm van een klavertje vier op het dak van het verloren schnitzelparadijs.

De vier blaadjes van de klaver staan voor liefde, hoop, geluk en vertrouwen.

 Naschrift: over een x-aantal jaren gaat het complete Klaverblad Hoevelaken op de schop. Dat één van de grootste verkeersreconstructies ooit gaat plaatsvinden, staat vast, alleen is nog niet definitief bepaald wanneer. Tot die tijd plukken ze daar in de coffeeshop en omgeving de dag en bannen ze gedachten over oprukkende bulldozers uit het hoofd.

 aflevering 5 foto 2.jpg

 aflevering 5 foto 1.jpg

    no comments yet

(make yourself known using your full name)

comments

Steun de Stadsbron!

U steunt ons met een gift via IDeal al met een bedrag vanaf 2 euro per artikel.

Draag bij!