tags:

Stadsranden 9 Nimmerdor

door Robin Bruinsma en Rob Gerritsen
8 januari 2021om 12:39u

In Nimmerdor is het altijd groen, elke dag van het jaar, ongeacht het seizoen. Met dank aan jonkheer Everard Meyster, u weet wel, de man die Amersfoorters met een zwerfkei liet zeulen. Een beetje een maffe kerel, ‘een dolle jonker’ zeiden ze in die tijd, maar zijn naam staat toch maar mooi in de analen van de stad en een straatnaambord gegrift.

Halverwege de zeventiende eeuw kocht Everard Meyster een lap van de Leusderheide om er een landhuis te laten bouwen. De riante ‘tuin’ werd gestoffeerd met eeuwig groene planten en bomen opdat het er ‘nimmer dor’ zou zijn.

Het landgoed bleef tot 1986 in particuliere handen. De gemeente verwierf de bijna vijftig hectaren in eigendom en smeedde snode plannen om er een flat met 150 appartementen te parachuteren. Wakkere Amersfoorters staken er een stokje voor, ook al moesten ze daarvoor een jarenlang juridisch gevecht leveren. Zij verenigden zich in de Stichting Behoud Nimmerdor en zetten zich tot op de dag van vandaag in voor de bescherming en verbetering van de publieksvriendelijke bossen aan de oostelijke rand van Amersfoort. Als het, om maar eens wat te noemen, nodig is om bomen te kandelaberen, gebeurt dat niet zonder tekst en uitleg.

Nimmerdor staat niet voor niets op www.doggydating.nl, het uitgebreide overzicht van alle interessante hondenlosloopgebieden in ons land. Met of zonder hond, de wandelaar kan er een mooi rondje lopen, over de statige lanen en slingerende paadjes en eventueel via de fietsbrug over de A28 naar Den Treek, al moet daar dan wel de hond weer worden aangelijnd. Het zijn vooral hardlopers en mountainbikers die de overstap wagen.

Met de snelweg is ook meteen het enige minpunt genoemd. Stil zal het nooit zijn in Nimmerdor. Een gestage stroom verkeerslawaai overstemt op de drukste tijden het gezang van de bijna veertig vogelsoorten die er door tellers zijn gespot. De appelvink, boompieper, grote bonte specht, tjiftjaf, sperwer, kuifmees en alle andere gevleugelde vrienden kunnen nog zo hun best doen, mensenoren kunnen ze amper horen en het ziet er niet naar uit dat het in de toekomst rustiger wordt. 

De A28 zal als het verkeersknooppunt Hoevelaken een makeover ondergaat, worden verbreed. Dat mag natuurlijk niet ten koste van Nimmerdor gaan. Gelukkig zitten de beschermers op het vinkentouw en kennen zij het klappen van de zweep als het op procederen aan komt. Alsjeblieft geen Amersfoortse Amelisweerdtoestanden!

Je kunt Nimmerdor bij verschillende ingangen betreden. Als je kiest voor de entree bij tennisclub Flehite (Zandbergenlaan) en gewoon rechtdoor blijft lopen, sta je opeens oog in oog met Anne Frank. De muurschildering werd in 2008 gemaakt door kunstenaar Repelsteeltje. Tien jaar nadien volgde een opknapbeurt. Je kunt Anne niet passeren, bij haar houdt het wandelpad op. Keer om en sla na een paar honderd meter linksaf, de laan weer in. Grote kans dat je langs het bosvillaatje van een kabouterfamilie komt, gemaakt door kinderen van wie de Stadsbron de namen niet weet.

En zo schuilen er nog meer verrassingen in Nimmerdor, maar die gaan wij uiteraard niet verklappen.

Aflevering 9 foto 2.jpg

Aflevering 9 foto 3.jpg

Aflevering 9 foto 4.jpg

bijsluiter

Robin Bruinsma is journalist en heeft onder meer het boek Meer dan zerken en urnen over begraafplaats Rusthof geschreven. Rob Gerritsen heeft de foto's gemaakt in het in 2018 verschenen boek over Den Treek-Henschoten, getiteld Een familielandgoed ontsluierd. Van hun serie Stadsranden is een expositie ingericht in De Stuw in Hoevelaken die vanwege corona nog niet te bezichtigen is.

    nog geen reacties

(maak u bekend met uw volledige naam)

opmerkingen

Steun de Stadsbron!

U steunt ons met een gift via IDeal al met een bedrag vanaf 2 euro per artikel.

Draag bij!