Tanden erin vordert

tandenerin png.png

Bepaal mee waar we samen onze tanden in gaan zetten...

We zijn bij De Stadsbron een experiment gestart rondom burgeronderzoek. Het idee is om te kijken welke onderwerpen de mensen uit Amersfoort en omstreken graag eens tot op de bodem uitgezocht zouden willen hebben.

We zijn nu een tijd bezig met dit bijzondere project. Inmiddels staat een aantal onderzoeksverhalen op de site. Ook zijn we het Feitenbureau voor Amersfoort gestart!

We onderzoeken vanuit het Feitenbureau claims die mensen maken: klopt het feitelijk wat ze zeggen? Diana Wildschut trapt af met een leuk item: plasticvrije/biologisch afbreekbare tandenbostels. Die worden verkocht bij een natuurwinkel in de stad. Klopt het wel, dat die ecologisch verantwoord zijn? Lees het hier!

Trainingen

In september en oktober hebben we een reeks masterclasses onderzoeksjournalistiek georganiseerd. In vijf avonden konden de deelnemers zich verdiepen in enkele essentiele technieken. De volgorde van de avonden was als volgt:

Het begint met schrijven. Hoe bouw je een goede tekst op? Schrijfster en docente Liesbeth Mende geeft een introductie en bekijkt in de tweede les de teksten van deelnemers voor persoonlijk advies.

Duiken in de archieven: Stadsbronredacteur en historicus Addy Schuurman leert ons hoe je je weg kunt vinden in het gemeentearchief. 

Bevragen van mensen: Isabel Son is interviewster en weet precies hoe je een open interview houdt, waarin je zelf niet stuurt naar een bepaalde inhoud. Een onmisbare techniek als je echt iets nieuws te weten wilt komen. 

Beleidsstukken lezen: Hemmo Hennes heeft een systeem ontwikkeld om beleidsstukken te lezen, interpreteren en analyseren.

Is uw interesse gewekt en wilt u meedoen? Of heeft u suggesties voor nieuwe masterclasses? Laat het ons vooral weten. We willen graag nieuwe avonden organiseren. Mail ons via tandenerin@destadsbron.nl

Steun de Stadsbron!

U steunt ons met een gift via IDeal al met een bedrag vanaf 2 euro per artikel.

Draag bij!