1 comment

Maak sport meer dan trainen

by Marc den Elzen
June 11, 2020at 3:53PM

Houd verenigingsrijkdom in stand

In Amersfoort mogen de kinderen weer naar school. Ook mogen ze weer naar de sportclub om te trainen en om binnen de vereniging een partijtje te spelen. Spelen tegen andere verenigingen, ook binnen de stad zelf, mag niet. Waarom zult u zich afvragen als kinderen ook weer samen in de schoolbanken zitten? Is het omdat de kantine dicht is? Maar daar hebben kinderen mogelijk geen last van: die kunnen drinken en een koek meenemen. Is het omdat de douches niet open mogen en ze niet okselfris huiswaarts keren? Maar veel kinderen douchen niet meer op de club en doen dat lekker thuis. Of is het dan de groep ouders die en masse deze wedstrijden zou willen bezoeken en luid scanderend onderling de bacillen verspreidt? Nee, dat lijkt me dus ook niet. Buitensport laat zich toch organiseren doordat enkele ouders de kinderen naar de andere club brengen en mogelijk twee of drie ouders per club toekijken, die (een voetbalveld is breed) toch makkelijk ver uit elkaar kunnen staan. 

Wat is het dan dat kinderen geen onderlinge vriendschappelijke potjes tegen andere verenigingen mogen doen in deze Covid19-periode? Dat ouders die dit zelf willen organiseren er in deze periode van een gecontroleerde pandemie er geen gelegenheid toe krijgen… Is het antwoord: geld? Is het antwoord: ontbrekende lobbykracht? Is het antwoord: maar deze wereld draait om de geld verdienende ouders – die moeten kunnen bewegen en als de kinderen maar naar school kunnen en een beetje kunnen trainen het voor die kids al ruim goed is… Die mogen -even heel cynisch- toch niet meer dan wij volwassenen? Geen Ajax tegen Heracles, dan ook geen KVVA JO8 tegen VOP JO8.

Voor mij als schrijver, voetbalvader en econoom is het een groot raadsel. Ik kan de logica niet ontdekken, ik kan de verhaallijn niet zien. Het is een periode van verstokte verhaallijnen en dat hoeft dus niet. Ware het niet dat de schrijvers van nu (de instanties) geen grip hebben op al de diverse verhalen die spelen, en dat deze wetgevende instanties als het gaat om opnieuw ruimte bieden puur pragmatisch bezig zijn en lobby’s tevreden stellen. En de niet goed georganiseerde groepen mogen het bezuren: kinderen dus, pupillen en junioren. Ik heb, na gesprek met de pupillen die ik train en mijn medetrainers, zowel de gemeente als de KNVB gemaild met de vraag waarom op bescheiden schaal kinderen van verschillende verenigingen niet tegen elkaar mogen spelen: het antwoord is dat het niet mag, dat de richtlijnen stellen dat alleen gesport mag worden binnen een vereniging. De regels (of zijn het richtlijnen?) staan iets anders niet toe en richtlijnen, ook al weet diegene die het heeft opgesteld misschien niet eens meer dat deze er nog steeds is, zijn heilig. Dat voor kinderen trainen om eens in de twee weken gewoon een wedstrijd te spelen ongelofelijk leuk en waardevol is, doet er niet toe. Dat een wedstrijd kinderen motiveert, doet er niet toe… Pas als er bewezen overgewicht bij de sportertjes zal optreden, komt er misschien actie, maar ja dan is het al te laat. Enthousiasme voor sport draait om wedstrijden, draait om een competitie-element. De KNVB stelt in een antwoord op mijn mail dat het om bewegen gaat, snappen deze mensen iets van de kinderziel? Nee, niks als voetbalouder een wedstrijdje organiseren tegen de JO8 van VVZA, of de JO8 van VOP… Speel maar wedstrijdjes tegen de KVVA JO9 (en doe dat week in week uit als je zo graag wedstrijden wilt spelen).

voetbal corona jeugdclub jeugdcompetitie

Het is jammer dat de gemeente Amersfoort geen stelling neemt. Dat de gemeente niet zegt: dit kan niet, er moet ruimte zijn om te kunnen bewegen, om gemotiveerd te zijn voor bewegen en daar hoort het af en toe kunnen spelen tegen een andere vereniging bij – juist bij. Tegen kinderen dus van dezelfde leeftijd. Competitie, het strijden in het eigen shirt, om met je team beter te worden dient een maatschappelijk belang op de korte en op de lange termijn. Een samenleving die sport alleen maar ziet als leuk bewegen, als leuk een beetje trainen, mist uiteindelijk de essentie van leven, van streven, van beter worden. Want door de ander wordt jezelf beter, wordt de ander beter, is er uitdaging om na te denken over strategieën om de ander op sportieve wijze te verslaan, om als je even geen zin hebt toch gemotiveerd te trainen. Dat klinkt akelig competitief, dat klinkt voor kinderen die graag willen sporten gezond. Winnen en verliezen hoort erbij, dat hoort bij spelen. Alleen spelen, alleen trainen: het maakt het leven tam. Het maakt dat dit coronavirus meer ziek maakt dan ze al doet.

Toe, geef de kinderen het recht om verder te komen: sta op bescheiden schaal wedstrijden tussen verenigingen toe. Want let wel: vanaf half maart al ligt het stil… De verbeelding verdwijnt, de rijke Amersfoortse verenigingscultuur met een VOP, met een CJVV, met een KVVA, een VVZA, en Quick, een Amsvoorde, een Hooglanderveen en een ASC Nieuwland is voor kinderen al maanden uit zicht. De lentesaaiheid gaat over in een lange, lange zomer en misschien wel nazomer… Sport is meer dan trainen: zeker voor kinderen. Laat de clubrijkdom zijn werk doen, geef kinderen echt ruimte. Laat wedstrijdplezier zijn nuttig werk doen.

Dat bij de raadsvergadering van 16 juni geen aandacht is voor sport en jeugd is tekenend. Kinderen, ze zijn uit zicht en dat gaan we in de toekomst merken.

Zie https://www.soesterkwartier.info/kvva-tegen-kvva-het-nieuwe-jeugdvoetbal/ voor het verslag van het partijtje tussen JO8 en JO9.

method

Dit artikel is op 13 juni door de schrijver aangevuld. 

Ingezonden stuk door Marc den Elzen, econoom en schrijver/ essayist – hij is trainer/ teambegeleider van de KVVA JO8 en schreef voor soesterkwartier.info over voetbalkinderen in de Coronatijd.

(make yourself known using your full name)

comments

Steun de Stadsbron!

U steunt ons met een gift via IDeal al met een bedrag vanaf 2 euro per artikel.

Draag bij!