tags:

Rectificatie Kerstkwis

by addy schuurman
April 14, 2021at 9:20AM

De kerstkwis die De Stadsbron afgelopen december heeft gemaakt was een zware dobber. Dat bleek wel uit de reacties. Een inzendster zette Archief Eemland aan het werk, maar zelfs de ijverige ambtenaren kregen lang niet alle goede antwoorden boven water. Uiteindelijk was er één inzender, de befaamde stadshistoricus en -gids Jan Lodewijks, die bijna alle antwoorden goed had. Bijna alle antwoorden, want op één vraag moest hij het antwoord schuldig blijven. Dat lag niet aan hem, maar aan ons.

Voorwaarde voor een goede vraag in een dergelijke kwis is dat elk antwoord – zij het met enige moeite – terug te vinden is. Dat gold echter niet voor vraag 7 van het onderdeel geschiedenis: “Wie op het fietspad langs de Eem tussen Amersfoort en Soest rijdt, ziet tal van kazematten. Deze zijn in de oorlog nooit gebruikt, sterker: ze werden na oplevering direct afgekeurd. Waarom?” Het betreffende artikel, dat een van onze redactieleden over dit onderwerp geschreven had, was in deze coronatijden spoorloos. De bron – een even bekende Hooglandse historicus - kon zich niet meer herinneren dat hij dit verhaal ooit ter sprake had gebracht.

Wij hadden deze vraag dus niet in onze kerstkwis mogen opnemen. Wij willen daarom graag een nostra culpa uitspreken. Bij deze.

method

Addy Schuurman is redactielid van De Stadsbron en lokaal historicus.

    no comments yet

(make yourself known using your full name)

comments

Steun de Stadsbron!

U steunt ons met een gift via IDeal al met een bedrag vanaf 2 euro per artikel.

Draag bij!